Кристални торове – приложения в земеделието

Кристалните торове лесно се разтварят във вода и се абсорбират от почвата. С тях ще контролирате точното количество макро и микроелементи, достъпни за растението. Чрез строга система за поливане и торене вашите растения могат да постигнат невероятни резултати, а в някои случаи дори да удвоят растежа си. Обикновен кристален тор Те имат основен доминиращ елемент, обикновено придружен от вторични хранителни вещества, които играят допълнителна роля. Обикновените кристални торове се използват за решаване на строго определени проблеми и не са подходящи за целия период на растеж.

1) Карбамид  / урея

Евтин азотен тор, получен чрез реакция на въглероден диоксид и амоняк. Съдържа 46% азот. Преработва се под формата на гранули или перли. Подобно на други кристални торове, той има висока степен на разтворимост, така че трябва да бъде защитен от влага. Когато се добави карбамид към почвата, протича химическа реакция за превръщане на карбамид в амониев бикарбонат и газ ще се образува малко след разтварянето му в атмосферата. Следователно карбамидът трябва да се смесва с почвата, да се вкоренява при засаждането и да се полива напълно с вода.

Тези и много други видове торове можете да намерите на страницата : Кристални торове от Torove.bg

2) Комплексни кристални торове

Те се получават чрез контролирана реакция между обикновените кристални торове. Разликата между него и NPK тор е, че един от трите основни елемента винаги отсъства напълно, докато в стандартния NPK тези три присъстват в различни пропорции.

3) 47% фосфор и калий 

Отличен източник на фосфат, подходящ за образуване и развитие на плодове, корени и общо здраве на растенията. За да предотвратите заболявания, опитайте да смесите калциев оксид и магнезиев оксид с азот и калий. В някои опаковки можете дори да откриете наличието на сяра. Това не е често използвана добавка за тор, но растенията обикновено се нуждаят от него, за да произвеждат протеини, аминокиселини, ензими и витамини. Сярата също помага на растенията да се борят с болестите, да насърчават растежа и образуването на семена.

4) НПК – Най-известният и често използван тор за хранене на растенията. Те са универсални и лесни за използване за начинаещи градинари и професионалисти. NPK тор е идеална начална смес за важни хранителни вещества. Опитайте съотношение 20-20-20 или 18-18-18. В други пропорции елементът с най-голям дял играе основна роля, докато други елементи играят допълваща роля. Ако отглеждате маруля или тютюн, имате нужда от повече азот, за да отгледате листата. Ако търсите домати, моля обърнете внимание на повече фосфор. Калият е особено подходящ за развитието на картофени клубени.

5) Други видове

Калиев нитрат – съдържа много калий, докато азотът е три пъти по-малко. Подходящ е за по-късните етапи на растеж на културите и е подобен на магнезиевия нитрат и калциевия нитрат, които също съдържат азот. И трите са благоприятни за прибиране на реколтата, по-сладки плодове и по-силна устойчивост на болести. В същата група ще откриете, че моноамониевият фосфат може да стимулира развитието на корените, а калиевият дихидроген фосфат може да насърчи развитието на повече цветя и плодове.

Калиев сулфат увеличава съдържанието на фосфор, калций, магнезий и микроелементи в почвата.

Магнезиевият сулфат е подходящ за неутрална почва. Не на последно място са калциевият хлорид и калиевият хлорид. Единият е богат на калциев оксид и е подходящ за слаби и изсъхнали растения, докато другият е най-добрият източник на калий, със съдържание от 60%.