За какво да внимаваме в избора на електрически велосипед

За какво да внимаваме в избора на електрически велосипед

Електрическите велосипеди набират все по-голяма популярност. Те съвсем не са мини мотори, а лесен и удобен начин да преодолявате по-дълги разстояния и да изкачвате стръмни терени. В момента пазарът изобилства от електрически велосипеди за всички видове терен – шосейни, офроуд, планински. Могат да се карат от подрастващи и възрастни. Не на последно място – те са забавни и екологични. Преди да закупите своя електрически велосипед обаче, е нужно да знаете за какво да внимавате.

Положение на двигателя

Най-достъпните и разпространение модели електрически велосипеди са с мотор върху предната главина. Това означава, че при включване на двигателя, ще чувствате тласък в предната част на колелото. Нужно е да съобразите този факт с терена, на който планирате да карате. За градски условия – асфалтирани пътища и алеи – изберете шосейни и хибридни модели.

Когато двигателят е монтиран на задната главина, тласъкът идва отзад. Това е изключително полезно при изкачване на стръмни терени и е най-добре да изберете офроуд или планински модел. Имайте предвид обаче, че когато двигателят се намира отзад, това значително затруднява ремонта на венец касетата и дисковата спирачка, включително смяната на веригата.

За по-добър баланс и улеснено маневриране изберете електрически велосипед с централно монтиран двигател. Той се намира близо до манивелата и директно влияе на начина, по който въртите педалите. Тъй като местоположението му отговаря на центъра на тежестта ви, това прави колоезденето значително по-ефективно, независимо какъв модел ще изберете.

Обхват на батерията

Изчислява се, като съпоставите вида/проходимостта на терена спрямо обхвата на батерията. Електрическите велосипеди от нисък клас имат обхват до 30 км, стандартните – около 50, а тези от висок клас стигат до 160 км. И това е само ако се движите по права линия без препятствия. Едно от решенията е да вземете модел велосипед с малко по-голям обхват от онзи, който ви е нужен, или винаги да носите със себе си заредена резервна батерия (която никак не е евтина).

Самата батерия трябва да се вади след всяко колоездене и да се съхранява на закрито, далеч от влага. Зарежда се единствено, когато се изтощи. В противен случай ще съкратите значително живота ѝ и бързо ще излезе от употреба. От друга страна, ако батерията ви свърши по средата на пътя, сте до тук. Почти невъзможно е да тикате колелото и е направо немислимо да го вдигнете, предвид че най-леките модели са около 30 кг.

За да имате възможно по-малко проблеми с батерията, изберете най-добрата. Никел-кадмиевите батерии са много леки, но не особено сигурни. Оловните са най-достъпни, но ужасно тежки, а и са зависими от метрологичните условия. Литиевите са надеждни, но могат да превишат бюджета ви. Ако искате да компенсирате теглото на батерията спрямо това на електрическия велосипед, вземете си сгъваем. Може да ви е полезно и : Ръководство за избор на електрически велосипед

Пренасяне

Ако имате навика да ходите на екскурзия и да взимате велосипед със себе си, то ще е добре да знаете, че електрическите колела се пренасят най-сигурно върху стойка, монтирана на багажника на колата. В случай, че вече имате стойка за покрив, то ще ви коства голямо усилие да качите електрическия велосипед и още по-голямо да го свалите. Най-лесно е да използвате стойката за багажник, като първо вдигнете велосипеда за кормилото и прехвърлите долната част на рамката през ребрата, а след това повдигнете задната. Накратко, трябва да сте изобретателни и да не натоварвате излишно гърба си.

Цена

Ако не е станало ясно досега, електрическите велосипеди представляват солидна инвестиция. Определено не са по джоба на всеки и имат своите особености, които започват да не се забелязват колкото повече карате. С течение на времето ще се сдобиете с навика да изчислявате сами дали велосипеда ще се справи с даден терен или не, кога трябва да презаредите батерията си и какъв стил на каране да изберете. В случай, че планирате да пренасяте големи товари с електрически велосипед, потърсете специално проектираните за това модели.