Силно земетресение удари Турция

Силно земетресение удари Турция – Локация и информация

В югоизточния турски окръг Малатия се регистрира земетресение с магнитуд 5,2 (Евросредиземноморският сеизмологичен център посочва магнитуд 5,5). То настъпи в 16:04 местно време с епицентър в град Батталгази и дълбочина от 13,9 км. Земетресението предизвика паника сред населението, като хората масово напуснаха сградите си. Трусът беше усетен в няколко окръга, включително Адъянам, Кахраманмараш, Газиантеп, Шанлъурфа и Мардин. Данни и карта –  earthquake.usgs.gov

Колко продължи силното земетресение което удари Турция?

Земетресението продължи около 30 секунди. На този етап няма съобщения за пострадали. Министърът на вътрешните работи и министърът на здравеопазването, както и валията на Малатия, посочиха, че се извършват проверки за възможни щети. АФАД получи много сигнали за паднала мазилка в жилища.

Кметът на Батталгази информира, че движението в града е затруднено поради хора, напуснали своите домове и офиси. Валията на Малатия предупреди гражданите да стоят далеч от сгради с щети от предходни земетресения.

Тази област е била засегната от разрушителните земетресения през февруари със сила 7,7 и 7,8, в резултат на които загинаха над 50 хиляди души. Турски сеизмолози предупреждават, че трусовете могат да продължат до две години след основните земетресения.