Президентът Байдън премахна забраните за TikTok и WeChat

Според CNBC американският президент Джо Байдън е издал нова заповед за отмяна на забраната за TikTok и WeChat. Бившият президент Доналд Тръмп забрани на американските компании да търгуват с тези китайски приложения.

Новата заповед на Байдън отмени забраната, което означава, че американските компании отново ще могат да установят бизнес отношения с TikTok и WeChat, но въпреки това при определени условия. Причината е, че Байдън замени директната забрана с нова заповед.

Тя изисква от Министерството на търговията да анализира приложения и услуги, които имат връзки с чуждестранни опоненти или други неясноти. Отделът ще трябва да оценява дисковете и да наблюдава определени стандарти. Следователно, ако анализът разкрие „неприемлив риск“, транзакцията на услугата може да бъде забранена отново.

„Повишеният риск“ ще бъдат приложения, притежавани или управлявани от хора, които поддържат чужди военни сили във вражески или шпионски агенции, или когато събират чувствителни лични данни. Агенциите трябва съвместно да извършват оценки и да дават препоръки за защита на личните данни на граждани на САЩ. В момента нито Douyin, нито WeChat са коментирали решението на Байдън. Говорител на Белия дом заяви, че правителството ще „популяризира отворен, взаимосвързан, надежден и сигурен Интернет, ще защитава онлайн и офлайн правата на човека и ще подкрепя процъфтяващата цифрова икономика“.