Колко харчим за почивка през лятото

Българите планират да похарчим три четвърти от месечните ни доходи за лятна ваканция. По този показател се нареждаме на първо място сред 12 европейски държави. Следвани от румънци и латвийци, според 14-тото Международно проучване на летния барометър през 2021 г. се очаква те да похарчат съответно 58% и 53% от ваканционните си заплати. Членовете на Ferratum Group включват близо 10 000 семейства от 12 държави на възраст между 18 и 61 години. Жителите на скандинавски страни като Финландия (34%), Швеция (33%) и Дания (32%) се интересуват най-малко от лятото. Оказва се, че в сравнение с други хора в Европа, ние трябва да осигурим повече доходи в рамките на 4 работни седмици, или просто искаме да похарчим повече пари.

Повече от 60% от анкетираните не са успели да спестят пари по време на пандемията, а тези, които са натрупали средства, ще депозират средства в банкови депозити – 11%, криптовалути – 5% и инвестиции на фондовия пазар – 5%. В България обаче се очерта различна тенденция.

Въпреки че 58% от хората не са спестили пари, 20% от анкетираните българи планират да инвестират в недвижими имоти, 10% планират да инвестират в собствен бизнес и само 7% от българите планират да депозират спестяванията си в банки.

Респондентите казаха, че поради COVID-19 основното намаляване на разходите в семейния бюджет е пътуването в чужбина, тъй като повечето потребители предпочитат да останат в собствената си държава. Освен това има силни колебания дали да се запишете за пътуване и здравна застраховка. Международните проучвания също показват, че до 2021 г. все повече потребители ще се откажат от плащанията в брой. 58% от хората използват карти за плащане, докато само 28% използват пари в брой, а 19% от анкетираните предпочитат банкови преводи. Плащането с карта е най-популярният избор в Дания (92%), Норвегия (84%) и Австралия (75%), докато потребителите в България (64%) и Хърватия (56%) на другия полюс предпочитат плащанията в брой.