Как да свържем лаптоп с телевизор без кабели

В днешно време телевизорите имат много повече функции, включително често използвани като втори монитор. Те също така са удобен начин за игра на игри, гледане на филми и дори работа и видео срещи. За щастие съвременните телевизори и лаптопи имат няколко възможности за свързване помежду си. Mashable ни запознава с тях. Чрез Chromecast Подобна услуга AirPlay е Chromecast на Google.

Някои телевизори имат вградена поддръжка за тази функция и те също така продават HDMI устройство, което може да бъде свързано към всеки телевизор с такъв порт. След това просто се свързва безжично към вашия смартфон. И благодарение на допълнително приложение като Streamer, можете да го използвате не само с устройства с Android, но и с устройства на Apple.

HDMI кабел

Това е най-лесният и евтин начин, но изисква физическа кабелна връзка. И това често означава, че лаптопът трябва да е близо до телевизора, което го прави малко по-неудобен за работа. На практика няма лаптопи и телевизори без HDMI порт. Връзката е много проста – понякога дори устройствата се разпознават автоматично, когато кабелът е свързан. Ако не стане, просто изберете номера на HDMI порта от менюто Източник на телевизора. Ако вашият лаптоп има порт miniHDMI или MicroHDMI, ще ви е необходим подходящ кабел с един формат от едната страна и стандартен HDMI от другата страна, или използвайте адаптер. HDMI може да се използва и с лаптопи с Thunderbolt, DisplayPort, mini DisplayPort и ще ви е необходим адаптер за тези портове. USB-C също е нов. Някои устройства поддържат подобна връзка чрез USB-C и HDMI и отново ще ви трябва адаптер.

Във всички случаи се препоръчва първо да проверите спецификациите на вашия лаптоп и телевизор, за да видите кои технологии поддържат и двете устройства. Само когато има съвпадение, можете да преминете към подходящата комбинация от тях.

За Mac

Устройствата на Apple имат AirPlay. Може да се използва за установяване на безжична връзка между Mac или лаптоп и телевизор. Изисква се телевизорът да има функция AirPlay. Такива модели се предлагат от Samsung, LG, Sony и Vizio, като постепенно се присъединяват и други производители. Функцията е лесна за използване. Трябва да се активира и на двете устройства, след това AirPlay се отваря от лаптопа и името на телевизора се избира от списъка. На телевизора ще се появи код, който трябва да се въведе в менюто на лаптопа.