Как да изберем семена за домати и кога е подходящо засяването им

Как да изберем семена за домати и кога е подходящо засяването им

Изборът на семена за домати и определянето на подходящото време за засяването им са ключови стъпки за успешното отглеждане на тези плодове. Ето някои насоки:

Избор на Семена за домати

  1. Определете целта на отглеждане: Ако искате домати за салати, изберете сортове като ‘Чери’, „Розов“ или ‘Биволско сърце’. За консервиране подходящи са ‘Рома’ или ‘Пинк фреш’.
  2. Климат и сезон: Вземете предвид климата във вашия район. Някои сортове са по-устойчиви на студ или топлина.
  3. Болестоустойчивост: Търсете семена, устойчиви на често срещани болести като фузариум и вертицилиум.
  4. Срок на зреене: Ранни сортове узряват за около 60 дни, докато късните могат да отнемат над 80 дни.
  5. Сортове и хибриди: Хибридите често са по-устойчиви на болести и имат по-добър добив, но ако искате да запазите семена за следващата година, изберете традиционни сортове. Богата гама може да откриете на сайта – Semenamarket.com в секция – Семена за домати

Подходящо Време за Засяване

  1. Климатични Условия: В България, засяването на домати обикновено започва края на февруари до началото на април, в зависимост от региона.
  2. Разсад: Семената се засяват на закрито около 6-8 седмици преди последния пролетен студ.
  3. Температурни Изисквания: Доматите предпочитат температура между 20°C и 25°C за покълване. Избягвайте засаждане на открито, ако температурите са под 10°C.
  4. Период на Отглеждане: Разсадът се премества на открито, когато нощните температури останат над 10°C и няма риск от късни пролетни студове.

Помнете, че внимателният избор на семена и точното планиране на засаждането могат значително да повлияят на качеството и количеството на вашата реколта от домати.