Сос Бешамел - Топ Рецепта - Как се приготвя?

Сос Бешамел – Топ Рецепта – Как се приготвя?

Сосът бешамел е основен бял сос, който може да се използва за множество ястия, включително лазаня, паста, зеленчукови грах или картофени ястия, пържени храни и др. За да приготвите соса, ще ви трябват следните продукти:

  • 50 грама масло
  • 50 грама брашно
  • 500 мл прясно мляко
  • Сол на вкус
  • Бял пипер на вкус

Ето как да приготвите соса бешамел:

  1. Разтопете маслото в голяма тенджера на среден огън.
  2. Когато маслото се разтопи напълно, добавете брашното и разбъркайте добре, за да се получи гладка смес.
  3. Бъркайте непрекъснато, за около 2 минути или докато сместа придобие златист цвят.
  4. Постепенно добавяйте млякото, като разбърквате непрекъснато, за да се избегне образуването на грудки.
  5. Когато сте добавили цялото мляко, продължете да разбърквате, докато сосът започне да кипва и да се загъсти.
  6. Намалете огъня и продължавайте да разбърквате за още 2-3 минути.
  7. След това добавете сол и бял пипер на вкус, разбъркайте добре и сосът бешамел е готов.

Можете да използвате соса бешамел веднага или да го съхранявате в хладилника за до 3 дни. Ако искате по-гъст сос, добавете повече брашно. Ако искате по-редкия сос, добавете повече мляко.мел