Какъв цвят интериорни врати да изберем за нашия апартамент

Не съществува единна система от правила за това как да изберете цвета на интериорната си врата. Има обаче няколко основни ориентира, които могат да Ви помогнат по този въпрос. С всяка една от тези опции ще откриете най-подходящият за Вас вариант, без да нарушавате целостта и визията на интериора си.

Подова настилка

Много дизайнери съветват да съчетаете цвета на интериорната си врата с този на подовата настилка. Ако във всички помещения настилката е еднаква, то можете да боядисате вратите също еднакви. Можете да използвате по-светли или тъмни тонове, за да внесете разнообразие. Ако обаче подовете са в различни цветове и дори текстури, имате възможност да откриете някакъв обединяващ, неутрален цвят – класическото кафяво подхожда на всичко.

Текстурата на вратите също трябва да имитира тази на пода. Ако имате в дома си ламинат, паркет или линолеум, крилото на вратата ще е в съответния нюанс или шарка. За теракот и домове в модерен стил вратите могат да бъдат масивни, с различен и ярък цвят, ако ще той да е крещящо червено. За да се предпазите от цветови дисбаланс, боядисайте рамката на интериорните врати в един тон с този на стената или в преливащ се нюанс.

Стените

Изборът на цвят за интериорна врата рядко се съобразява с този на стените. Напротив. Дори опитва да контрастира спрямо него. Ако обаче живеете в малък апартамент, подобна опция ще увеличи визуално размерите на помещението, особено ако цветовата палитра е в светли тонове. Нещо подобно имаме при стила „невидима врата“, при който рамката на вратата е загладена и текстурата на крилото позволява да бъде боядисано в един цвят като стените или дори облепено с тапет.

Мебелите и пердетата

При проектиране на интериорния дизайн, обичайно се избира стил за всяка стая, така че всички мебели и пердета да са в един цвят и десен, които се различават от тези на останалите помещения. Ако в дома Ви царува подобен ред, лесно ще изберете цвета на вратата си, според този на килера, рафтовете, шкафовете, масите, столовете и диваните. Ако обаче сте избирали мебелите си, без да ги съчетавате по стил и цвят, то преценете на око коя цветова палитра доминира. Например, в спалнята има дървена маса, шкафчета, скрин, както и табла за леглото. Подходящ избор е интериорна врата в подобен или в по-тъмен цвят. Този метод на боядисване ще има успешен резултат единствено ако не смятате да сменяте мебелите си през следващите няколко години.

Различни модели можете да разгледате : Интериорни врати от VratiABC.com

Най-популярни цветове за интериорни врати

  1. Бяло – снежнобелите врати са пълни с предимства. Те създават усещане за лекота, изпълват стаята със светлина и я разширяват визуално. В зависимост от дизайна на отделните врати – обикновена, с панели или със стъкло, бялото е универсален цвят за всяко едно помещение в апартамента Ви.
  2. Дърво – подчертава структурата на вратата и има безброй вариации – позлатени, извити, с луксозен външен вид, богати на цветове, непретенциозни, неподвластни на времето модели, подходящи за всеки вкус.
  3. Неутрални тонове – естествени и успокояващи нюанси на бежово, кремаво, сурови ядки, златен пясък, които създават приятна домашна обстановка. Ненатрапчиви, те допълват интериора, без да привличат излишно внимание. Визуално трансформират стаята, правейки я по-земна и позната.
  4. Кафяво – тъмнокафявото (като алтернатива на дървото) изглежда строго, но елегантно. То е отлично допълнение към класическия интериор, като в същото време създадава поразителен контраст спрямо модерната атмосфера. Кафявото е подходящо за домове с нисък таван или за къщи, където гредите са видими и интериорните врати визуално се сливат с тавана и покрива.
  5. Студени цветове – черно, сиво, синьо. Дизайнът е подходящ за модерните, просторни домове. Сивото е неутрално, като варира от светли, гълъбови тонове до металически и гранитни. Черното може да е както матирано, така и с блясък. Синьото, особено нюансите на индигото, създава интимна атмосфера.