Орхидеите - Пълно ръководство за отглеждане - Какво не знаете

Орхидеите – Пълно ръководство за отглеждане – Какво не знаете

Орхидеите са едни от най-разнообразните цветя в света, съществуващи в над 25 000 видове, което ги прави най-големите семейства на цветята. Видовете орхидеи могат да се класифицират в различни групи в зависимост от техните характеристики, но някои от най-популярните видове са:

Видове орхидеи

Видове орхидеи

 1. Фаленопсис (Phalaenopsis) – известни също като „мълниеви орхидеи“ или „фаленопсиси“. Те са един от най-често срещаните видове орхидеи и са известни с изящните си цветове и лъскави листа.
 2. Каттлея (Cattleya) – това са едни от най-красивите видове орхидеи, с големи, ярки цветове, често със сложени форми. Те са популярни в сватбени букети и декорации.
 3. Дендробиум (Dendrobium) – тези орхидеи са познати със своите многобройни цветове, красиви листа и дълги стъбла. Те могат да произведат множество цветове в един клъст.
 4. Онцидиум (Oncidium) – това са малки, ярки орхидеи, със сложени цветове. Те са често наричани „златни дъждове“ заради техните капки от жълт цвят, които се появяват на края на дълги стъбла.
 5. Ванда (Vanda) – тези орхидеи са известни с големите им цветове, които често са от пастелни до ярки цветове, като са изключително дълготрайни и силно ароматни.
 6. Милионер (Paphiopedilum) – тези орхидеи имат сложена форма и могат да бъдат различни цветове, включително бяло, розово, жълто и червено. Те са познати и като „орхидеи на цветовете на панделката“.

Поливане на орхидеите

Кога се полива орхидея

Орхидеите са красиви и деликатни растения, които изискват правилно полагане и поддръжка, включително и правилно поливане. Ето няколко стъпки за правилно поливане на орхидеи:

 1. Използвайте правилния контейнер – Орхидеите се садят в контейнери с дренажни отвори, за да се осигури добра циркулация на въздуха и оттичане на излишната вода. Избягвайте да садите орхидеите в контейнери без дренажни отвори.
 2. Използвайте правилната почва – Орхидеите се садят в специална почва за орхидеи, която позволява на корените да дишат и да се сушат бързо след поливане.
 3. Поливайте орхидеите, когато почвата е суха на допир – Орхидеите изискват периоди на изсъхване между поливанията, за да се предотврати гниене на корените. Проверете почвата на орхидеята като пипнете долната част на саксията, за да видите дали е суха.
 4. Полейте орхидеите с вода на стайна температура – Орхидеите трябва да се поливат с вода на стайна температура, за да се избегне стрес на растението. Използвайте мека вода, ако е възможно, за да се избегне натрупването на минерали в почвата.
 5. Полейте орхидеите до добро оттичане на водата – Орхидеите трябва да се поливат докато водата премине през почвата и дренажните отвори. Избягвайте да оставяте орхидеите да плават във вода или да има излишна вода в подложката на саксията.
 6. Избягвайте поливането на листата на орхидеите – Въпреки че орхидеите изглеждат красиви, когато имат мокри листа, това може да доведе до гниене и болести. Избягвайте да поливате листата на орхидеите.

На какво място да държим орхидеята, къде се развиват най-добре?

Орхидеи до прозорец на светло

Орхидеите могат да бъдат отглеждани както в домашни условия, така и в градински условия. Въпреки това, те са изключително чувствителни към околната среда и изискват специални условия за растеж и процъфтяване.

Ето някои от основните фактори, които определят къде орхидеите ще процъфтяват най-добре:

 1. Светлина – орхидеите обичат ярка, но разсеяна светлина. Те трябва да се поставят на място, където има достатъчно светлина, но да не са изложени на директна слънчева светлина.
 2. Температура – много видове орхидеи се нуждаят от специални температурни условия, за да процъфтяват. Например, тези от тропически региони обичат топло време, докато тези от по-хладни региони са по-устойчиви на по-ниски температури.
 3. Влажност – орхидеите обичат влажна среда, която може да бъде постигната чрез редовно поливане или използване на хумидификатори.
 4. Подходяща почва – много видове орхидеи имат специфични изисквания за почвата, в която са отглеждани. Те могат да бъдат отглеждани в почва, направена от коренова кора или сфагнум мъх, като някои са добре в каменна почва.
 5. Вентилация – орхидеите имат нужда от свеж въздух, за да се развиват здраво. В този смисъл е важно да се поставят на място, където има добра вентилация, но да не са изложени на прекомерен течащ въздух.
 6. Подходяща грижа – за да процъфтяват и да растат здраво, орхидеите се нуждаят от редовно торене и рязане на мъртвите листа.

Какво да правим ако орхидеята окапе?

Окапала орхидея

Когато орхидеята окапе, това може да бъде признак на прекомерно поливане или че саксията и почвата не дренират достатъчно добре. Ето няколко стъпки, които може да предприемете:

 1. Извадете орхидеята от саксията и проверете корените. Ако са тъмни, меки или имат неприятен мирис, това може да бъде признак на гниене на корените, причинено от прекомерно поливане.
 2. Ако корените изглеждат здрави, изберете по-добра саксия с добра дренажна система. Уверете се, че дупките на дъното на саксията са достатъчно големи, за да позволят на водата да се оттича.
 3. Ако проблемът продължава, опитайте се да намалите количество вода при поливане. Поливайте по-малко и по-често, за да позволите на почвата да изсъхне между поливанията.
 4. Ако окапването е причинено от конденз, което се образува при топли условия, опитайте се да намалите влажността в стаята, където се намира орхидеята.

Важно е да се отбележи, че не трябва да се пренебрегва окапването, тъй като това може да доведе до гниене на корените и загуба на орхидеята.