Русия променя настройките на своята противовъздушна отбрана (ПВО) в отговор на атаки от украински дронове, насочени към Москва.

Русия променя конфигурацията на своята противовъздушна отбрана около Москва, за да се справи по-ефективно с чести атаки от безпилотни летателни апарати (БЛА). След като президентът Путин започна инвазия в Украйна през февруари 2022 г., Москва беше редовно атакувана с дронове.

За да посрещне тази заплаха, руските системи за противовъздушна отбрана SA-22 са разположени на високи позиции като кули и рампи. След ударите през декември 2022 г., SA-22 бяха разположени и на покривите на важни сгради в Москва, което се опитва да подсигури гражданите, че властите могат да контролират ситуацията.

На 30 май имаше дронова атака върху Москва, която беше първата от началото на войната. Украйна обикновено не приема отговорност за такива инциденти, но президентът Зеленски заяви, че атаките са „неизбежни и справедливи“. Според украински източник, това, че дроновете достигат Москва, показва, че Путиновият режим не може да гарантира пълна защита дори на най-важните си обекти.

На 3 септември телевизионно предаване показа строителството на нова позиция за противовъздушна отбрана в Москва, наблизо до резиденцията на Путин. Антон Геращенко, съветник на украинския министър на вътрешните работи, коментира, че в Русия „безопасността е предназначена само за властимащите“.