Сосът бешамел е основен бял сос, който може да се използва за множество ястия, включително лазаня, паста, зеленчукови грах или картофени ястия, пържени храни и др. За да приготвите соса, ще ви трябват следните продукти:
- 50 грама масло
- 50 грама брашно
- 500 мл прясно мляко
- Сол на вкус
- Бял пипер на вкус
Ето как да приготвите соса бешамел:
- Разтопете маслото в голяма тенджера на среден огън.
- Когато маслото се разтопи напълно, добавете брашното и разбъркайте добре, за да се получи гладка смес.
- Бъркайте непрекъснато, за около 2 минути или докато сместа придобие златист цвят.
- Постепенно добавяйте млякото, като разбърквате непрекъснато, за да се избегне образуването на грудки.
- Когато сте добавили цялото мляко, продължете да разбърквате, докато сосът започне да кипва и да се загъсти.
- Намалете огъня и продължавайте да разбърквате за още 2-3 минути.
- След това добавете сол и бял пипер на вкус, разбъркайте добре и сосът бешамел е готов.
Можете да използвате соса бешамел веднага или да го съхранявате в хладилника за до 3 дни. Ако искате по-гъст сос, добавете повече брашно. Ако искате по-редкия сос, добавете повече мляко.мел