/
/
Здравословни ползи от кокосовото масло

Здравословни ползи от кокосовото масло

Кокосовото масло съдържа изключително полезни за организма мастни киселини. Голяма част от тях са наситени, което обаче не ги прави вредни за човека, а напротив. Последни проучвания доказват, че наситените мастни киселини носят редица лечебни ползи за здравето на човека. Те са такива, че след разпада в организма, участват в лечението на мозъчни заболявания като Алцхаймер и епилепсия.

Освен това наличието на тези киселини води до намаляване нивата на триглицеридите и лошия холестерол, а увеличаване на добрия холестерол. Също проучванията посочват, че кокосовото масло подобрява факторите кръвосъсирване. С тези си качества той предпазва от сърдечно–съдови заболявания.

Други изследователи посочват още, че хората в определени части на света, чиято прехрана се основава на приема на кокос, са по-здрави. Те страдат по-рядко от сърдечно–съдови заболявания и такива на мозъка.

Коксовото масло също увеличава разхода на енергия в тялото и заедно с това подпомага изгарянето на мазнините. Знаем, че затлъстяване е световен здравен проблем, а това масло дава много ползи за човека. Приемът му също намалява апетита, което е от голяма полза за намаляване на телесното тегло.

Приемът на кокосово масло не повишава кръвната захар, което го прави подходящ при хора с диабет. Освен това подобрява храносмилането и тушира чревните разстройства като осигурява голям процент диетични фибри.

Богатството на лауринова киселина прави кокосовото масло лек за различни бактерии, гъбички и вируси. Помагайки на организма в борбата с тези причинители, те го правят незаменим хранителен продукт.

Кокосовото масло е полезно за косата и кожата. Показен при суха кожа, той подобрява външния ѝ вид, правейки я гладка и хидратирана. А благодарение на способността му да се бори с болестотворни причинители е подходящ да се използва и като вода за уста.

Вече знаете защо кокосовото масло е полезно. Добавете го във вашата дневна диета или грижа за кожата, за да се убедите сами в неговите свойства.

Източник: ezine.bg

Свързани новини 

Прокуратурата е установила данни за съпричастност на...
Планът на Тръмп: Палестинска държава със столица...
Румен Радев: „Президентската институция все по-уверено задава...