/
/
Започваме ли да внасяме ядрени отпадъци и от САЩ?

Започваме ли да внасяме ядрени отпадъци и от САЩ?

За пореден път въпросите са повече от отговорите, скрити зад тайни договори, големи пари и още по-големи интереси.

Правителството на Борисов толкова бърза с изграждането на ядреното ни хранилище на площадка „Радиана“, че дори загинаха двама работника през декември миналата година, а пари от бюджета не се щадят.

Защо ни е такова голямо хранилище и защо така се бърза при положение, че отработеното ядрено гориво от АЕЦ“Козлодуй“ се взема от Русия по силата на договора ни с нея?

Изненадващата покана към Борисов да посети Белия дом. След толкова години на учтив отказ от американска страна. Започна да придобива все по-ясен смисъл. След първоначалната еуфория на Борисов, че на срещата с Тръмп са присъствали и вицепрезидента Пенс, и държавният секретар Помпео. За което безспорно е прав, че това се случва много рядко и само за много важни случаи.

Така и не разбрахме, какъв беше важният случай по който извикаха Борисов, защото след срещата той говореше само за ядрено партньорство със САЩ. Като оставим настрана глупостите, как Америка ще ни построи АЕЦ“Белене“ с руските реактори и как ще ни помогнат експертно с отново руските ни реактори в АЕЦ“Козлодуй“. Посещението на Теменужка в САЩ през миналия месец. Само засили подозренията, че нещо се прави и се сключват някакви тайни договори.

Този месец президента Тръм. В типичният за него стил. Пусна много интересен туит в който казва, че предишните администрации не са могли да намерят решение, но той нали се е ангажирал и вече е уверен, че го е намерил. 

За тези, които не са запознати с предисторията. В САЩ има само едно хранилище за високорадиоактивни отпадъци и отработено ядрено гориво, и то се намира в Невада. Жителите там обаче не го искат и от години пишат петиции до централната власт. Гласуваха за Тръмп, защото им обеща решение. Е, наближават новите избори и очевидно е намерил такова, и решението е някъде извън територията на Америка, защото ако просто го пренесе в друг щат, ще предизвика гражданска война. Интересна подробност е тази, че в бюджета за 2020-та година не са предвидени 120 млн. долара, които (до сега) ежегодно са се отделяли за поддържане на хранилището.

Червената звезда показва местоположението на националното хранилище, а сините точки – местата, където има налични високорадиоактивни отпадъци или отработено ядрено гориво на временно съхранение.

Сделката за бъдещето на Борисов. Започва да придобива все по-реални очертания, защото едни смешни самолети – цели осем на брой. Не бяха причината за кралското му посрещане в Белия дом, а ние имаме опит с тайните договори от които не можем да се освободим.

panchugov.blogspot.com

Свързани новини 

Патриарх Неофит: Да пребъде делото на българската...
Държавният глава: Думите са домът, в който...
24 май – Ден на славянската писменост,...