/
/
За пръв път заснеха как черна дупка „изяжда“ звезда колкото Слънцето

За пръв път заснеха как черна дупка „изяжда“ звезда колкото Слънцето

Това стана на 375 милиона светлинни години оттук

Огромна черна дупка буквално поглъща звезда с размерите на нашето Слънце и ние имаме възможността да видим как изглежда за първи път, благодарение на изображения, заснети от телескопа НАСА за „лов“ на планети.
След като видяхме първата снимка на черната дупка, вече можем да видим как работи тя.

Сателитът на космическата агенция TESS откри детайлно изчезване на звезда, която е на 375 милиона светлинни години и издърпана от мощното гравитационно дърпане на свръхмасивната черна дупка и попада в мрака.
Подобно явление възниква, когато звездата се приближи до черната дупка, обект, който съществува в центъра на много големи галактики, включително нашия собствен Млечен път.
Много силната гравитация на черната дупка разкъсва звездата и част от нейния материал се изхвърля в космоса, а останалата част влиза в черната дупка, образувайки „горещ диск“, нещо като блестящ газ.
Виждането на трептенето на светлината, докато черната дупка изяжда звездата и изхвърля нейния материал в спирална форма, може да помогне на астрономите да разберат функцията на черните дупки, научна мистерия от времето на физика Алберт Айнщайн

източник: blitz.bg

Свързани новини 

28 май – Ден на природните паркове...
Кипърският кабинет одобри Източносредиземноморския газопровод
Отведоха на разпит зам.-министъра на екологията Красимир...