/
/
Йордан Цонев: ДПС ще подкрепи вота на недоверие срещу правителствoто

Йордан Цонев: ДПС ще подкрепи вота на недоверие срещу правителствoто

Ще подкрепим заявения вот на недоверие срещу правителството. Това каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев пред журналисти след консултациите с БСП за вота на недоверие.

„ДПС ще подкрепи този вот по много причини. Най-формалната е, че сме опозиционна партия. Най-съществената е, че е налице водна криза в Перник и в други райони на страната. Има криза и с отпадъците. Третата причина, която за нашата партия е много важна. Нашата управленска програма се базира на екологичните принципи. Мотото на нашата програма е „Чист въздух, чиста вода, чиста храна, чиста енергия“.

Повече от това мога да ви кажа, че нашата програма не само акцентира върху екологичните проблеми, но ние смятаме да използваме зелената икономика като основен инструмент за икономическия растеж в страната“, заяви още Цонев.

Според него политиката в сферата на водите, в сферата на отпадъците, която води управляващата коалиция най-меко казано е хаотична.

„Тя води до перманетни кризи. Резултатите от този вот ще бъдат в няколко посоки. Първо, да се види чрез дебата какви са истинските проблеми. Направи ни впечатление, че колегите от БСП са развили много детайлно в рамките на около 30 страници своите мотиви. Нашите колеги, които са експерти в тази област също развиха много детайлно предните дни пред нашите ръководни партийни органи нашите мотиви. Ние ще ги кажем в зала. Някои от тях съвпадат с тези на БСП, други са различни“, посочи Цонев.

Той посочи, че програмата на ДПС е направена преди зеления пакт на Европа.

„За нас е добре дошло, че ЕК и ЕП тези дни приеха първите акценти на тази програма и първите мерки. Това потвърди правилността на нашата програма на ДПС, че българската икономика може да тръгне по един по-ускорен път на развитие, използвайки инструментите на зелената икономика и екологията“, отчете още Цонев.

Ако Марешки и независимите депутати не подкрепят вота на недоверие, значи има преформулирана коалиция на управление, каза още Цонев.

„Вотът ще покаже и още едно нещо, за което вчера говорихме в зала. Има ли управляващо мнозинство в този парламент. Чисто математическо след излизането на „Атака“, то няма такова. Ако има такова мнозинство, то ще се види в зала“, заяви Цонев.

Според него, ако всички, които се заявяват като опозиционни партии – Марешки, независимите депутати кабинетът ще падне. „Ако не падне, има преформулирана коалиция за управление. Тя ще стане видна и това ще е политическият резултат от този вот“, заяви още Цонев.

На въпрос дали това няма да хвърли в страната в криза, Цонев отчете, че сега сме във водна криза.

„Ако тази криза прерасне в политическа, парламентарна Конституцията е дала механизмите за решаване на тези кризи“, допълни още зам.-председателят на ПГ на ДПС.

За да падне правителството обаче, са необходими 121 гласа, а депутатите от двете партии са 104.

Заради което успехът зависи от парламентарната група на „Воля“ и независимите депутати, най-голяма част от които са от изключената от „Обединени патриоти“ партия „Атака“. Разговори с тях ще има утре.

В отговори на въпроси на журналисти Кръстина Таскова от „Воля“ даде да се разбре, че депутатите от партията няма да подкрепят вота на недоверие. Тя каза, че утре ще искат отговори от БСП с кого ще управляват социалистите, ако правителството падне, как ще разрешат водната криза в Перник, както и дали опитът за сваляне на правителството не цели затвърждаване на позициите на Корнелия Нинова преди вътрешните избори за лидер.

източник: epicenter.bg

Свързани новини 

Патриарх Неофит: Да пребъде делото на българската...
Държавният глава: Думите са домът, в който...
24 май – Ден на славянската писменост,...