/
/
Във Варна днес показват дигиталния вариант на един от най-зрелищните български филми

Във Варна днес показват дигиталния вариант на един от най-зрелищните български филми

Довечера от 19 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна за първи път в страната ще бъде показан новият филм на режисьора акад. Людмил Стайков „Ханът и империята“. Той е в дигитален вариант, 4К и сараунд, като са  възстановени оригиналните кадри от трилогията „Хан Аспарух“, но музиката и оформлението са в изцяло нов вариант. На представянето на филма ще присъстват, освен режисьора Людмил Стайков, изпълнителят на главната роля Стойко Пеев и управителят на Доли медия студио инж. Добромир Чочов, автор и технически изпълнител на идеята за дигитализиране на един от най-зрелищните български филми. В плановете на Чочев е възстановяването в дигитален вариант и на други български киношедьоври.

Това е първо публично показване на филма „Ханът и империята“ . Досега филмът е показван само в София на две закрити прожекции в Дома на киното и БАН. Времетраенето е 2 ч. и 20 минути. Знаете, че трилогията „Хан Аспарух“ – „Фанагория“, „Преселението“ и „Земя завинаги“ бе с времетраене над шест часа. Новият филм няма нищо общо и с холивудската версия, която бе показана някога. Трилогията „Хан Аспарух“ спечели наградата на зрителите и „Златна роза“ на Варненския кинофестивал и изборът за старта му пред широката публика във Варна сега  не е случаен.

Новият филм запазва автентичността на оригиналните кадри. В заснемането на „Хан Аспарух“ преди 38 години са участвали над 100 000 души. Гледан е от над 10 млн. зрители. Участват едни от най-популярните актьори – Стойко Пеев, Антоний Генов, Васил Михайлов, Стефан Гецов, Джоко Росич, Ваня Цветкова, Аня Пенчева, Йосиф Сърчаджиев и др. Сценарист е Вера Мутафчиева, Композитор е Симеон Пиронков. Всъщност, музиката и аранжиментите в „Ханът и империята“ са разработени наново. Поканени са известни наши музиканти и композитори- Стефан Димитров, Румен Бояджиев – син, Минко Ламбов, Александър Карагьозов.Големият симфоничен оркестър е  дирижиран от Пламен Джуров, а хоров диригент е София Бърдарска. На практика „Ханът и империята“ е ново художествено произведение. Идеята за възстановяване на филма и техническата реализация е на управителя на Доли Медия студио Добромир Чочев. Студията изцяло реставрира  филма „Хан Аспарух“ по време на работата над дигиталната версия „Ханът и империята“.  Работата над филма е уникална сама по себе си заради редицата технически сложности, липсата на нотен материал от музиката в оригиналите и др.

Философията на платното и кадрите са максимално близки до фактологията, като някои кадри са възпроизведени буквално от историческите свидетелства. Картината е много близка до съвременното знание за произхода на българите.

източник: varna24.bg

Свързани новини 

ЕС започва всенародно допитване за целите на...
Конференция „Златните сърца говорят“ събра представители на...
Сърбия иска да помага за строителството на...