/
/
/
НАП: „Все повече рентиери декларират доходите си от наем“

НАП: „Все повече рентиери декларират доходите си от наем“

Все повече българи декларират доходите си от отдаване на жилище под наем. Данните на Националната агенция за приходите показват, че се увеличават събраните приходи от данък върху наемите. Репортаж показва колко от наемодателите са декларирали това перо от годишния си бюджет.

Според говорителя на НАП Росен Бъчваров все повече хазяи не желаят да рискуват глоба от 500 лева и 10% лихва върху недекларирани наем, ако покрият доходите си, затова ги декларират.

Пред Канал 3 Людмила обясни, че плаща всяка година данъци върху доходите си от наем за две жилища. 2020 година за нея започва с търсене на нови наематели, тя има строги правила за подбор.

В търсенето на жилище с добра локация, транспортни връзки, големи търговски центрове, детски градини и училища, наемателите често се спират на южни или източни квартали на София, като през есента на 2019 година беше отчетен нов ръст при наемите на жилища, като на годишна база те са скочили с около 10%.

Обозримите срокове за намиране на имот под наем, отговарящ на нуждите на наемателя, е 2-3 седмици, и то за кварталите, към които има най-засилен интерес – Младост, Изток, Лозенец, Иван Вазов, Дианабад, Бъкстон и Драгалевци.

източник: epicenter.bg

Свързани новини 

Европа призова САЩ да преосмисли позицията си...
Забраняват се рекламите с деца и на...
Краят на славата! Арест и гаранция от...