/
/
Валентин Димитров: Добиването на какъвто и да е газ е риск за живота и здравето на хората и за земеделието

Валентин Димитров: Добиването на какъвто и да е газ е риск за живота и здравето на хората и за земеделието

Кметът на Генерал Тошево  Валентин Димитров ще присъства на насроченото за утре – 21 февруари,  заседание на Административния съд във Варна по делото за добив на газ на територията на общината. Делото се води по жалба на фирма „Русгеоком“ срещу отказа на РИОСВ да одобри инвестиционното предложение за проучване и добив на газ в землищата на 18 населени места в общината.

„Добиването на какъвто и да е газ е риск за живота и здравето на всички нас и, разбира се, за основния поминък – земеделието. Грехота ще е да се съсипе този прекрасен чернозем и това богатство, което имаме ние, добруджанци“ – коментира в ефира на Дарик радио кметът на добруджанската община Валентин Димитров. Той прогнозира, че делото вероятно ще се проточи още дълго във времето.

Припомняме, че през есента на 2017 г. жителите на община Генерал Тошево и на съседни общини организираха серия от протести срещу инвестиционното намерение за добив на природен газ в района. Недоволството на хората бе предизвикано от опасенията им, че това ще доведе до замърсяване на почвата и на водата, добивана от подземни източници.  На 17 декември същата година бе проведен и местен референдум, на който 97 % от имащите право на вот гласуваха против  добива на подземни природни богатства.

Валентин Димитров коментира и съдбата на семейството на починалото в края на октомври м.г. 9-годишно момченце Стефан от с. Кардам. Петте деца, заедно с баба си и дядо си, живеят в дома на съседи. С решение на ОС община Генерал Тошево осигурява 2000 лева за ремонт на тяхната къща. С тези пари ще бъдат закупени строителни материали за ремонта, за който с дарения помагат и много хора и организации от страната. В момента в Районния съд в Генерал Тошево се води дело за отнемане на родителските права от майката, като след решението на съда се очаква попечителството да  поемат бабата и дядото на децата, поясни Валентин Димитров. „Ние няма да ги изоставим и няма да спрем до тук, ще помагаме“ – заяви кметът.

Той съобщи, че общината продължава  усилията си към привличане на средства от европейските фондове за големите инфраструктурни обекти. В момента се изпълняват 13 проекта. Част от тях са по ОП „Развитие на човешките ресурси“. Работи се и по рехабилитация на улици и реконструкция на две читалища по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ Румъния-България. Извършва се асфалтиране на улици и подмяна на водопроводи по ПРСР. По ОП „Региони в растеж“ тази година ще бъдат санирани нови  9 сгради. До септември т.г. в общината вече ще има 22 санирани сгради за последните пет години.

Очаква се класиране по Програмата за развитие на селските райони чрез МИГ „Генерал Тошево-Балчик“ на нови два проекта. Единият е за изграждане на център за настаняване от семеен тип за възрастни хора, който ще е на първия етаж на болницата. А вторият проект предвижда изграждане на посетителски център на заставата на с. Йовково, която се намира на около 50-60 метра от къщата на родителите на Йордан Йовков. Тя е била опожарена от румънците през 1916 г. Акцентът на този комплекс ще е свързан с дейността на Йовков като военен кореспондент. Проектът предвижда изграждане на открита сцена, като идеята е мястото да се превърне в център за културни прояви и да привлича туристи.

източник: dnews.bg

Свързани новини 

Румен Радев: Кризата показа, че хазната е...
Ген. Венцислав Мутафчийски: 25 са новите случаи,...
Горанов: Искам увеличение на лимита на държавния...