/
/
В Ирландия ще има избори на 8 февруари

В Ирландия ще има избори на 8 февруари

Ирландският премиер Лео Варадкар обяви, че ще поиска от президента Майкъл Хигинс да разпусне парламента, за да се състоят избори на 8 февруари, предадоха „Ройтерс“ и ирландската радио- и телевизионна компания RTE.

„Винаги съм казвал, че изборите трябва да се състоят в най-добрия момент за страната. Този момент е сега“, каза Варадкар. Президентството съобщи за намеренията на премиера малко по-рано, след като няколко вестника цитираха негови коментари от заседание на кабинета.

„Ройтерс“ отбелязва, че в кампанията ще са важни две противоположни неща – успехите на 40-годишния Варадкар с бързо растящата икономика и проблемите в качеството на услугите, здравеопазването и твърде скъпите жилища. Изборите се очаква да са оспорвани и „Фина гейл“ на Варадкар има сходни шансове с основната опозиционна сила, дясноцентристката „Фина фойл“, да спечели.

Варадкар пое властта, след като стана лидер на „Фина гейл“ в средата на 2017 г. Парламентарните избори бяха година по-рано, в края на февруари 2016 г., но премиерът каза в днешното си изявление, че не иска дълга кампания, която би отложила „големите решения“. Той не уточни какво има предвид.

източник: dnevnik.bg

Свързани новини 

Европа призова САЩ да преосмисли позицията си...
Забраняват се рекламите с деца и на...
Краят на славата! Арест и гаранция от...