/
/
Търновският проф. Пламен Кинов извърши успешно първата българска операция по метода „Рьотингер”

Търновският проф. Пламен Кинов извърши успешно първата българска операция по метода „Рьотингер”

Интервенцията бе излъчвана онлайн в реално време и наблюдавана от десетки ортопеди у нас

ЗА ПЪРВИ ПЪТ В СТРАНАТА БЕ ИЗВЪРШЕНО ДЕМОНСТРАЦИОННО РЕВИЗИОННО ЕНДОПРОТЕЗИРАНЕ НА ТАЗОБЕДРЕНА СТАВА ПО МЕТОДА НА РЬОТИНГЕР. Операцията е дело на водещия търновски проф. Пламен Кинов и световноизвестния му немски колега проф. Хайнц Рьотингер, основоположник на способа. В петък в Клиниката по ортопедия и травматология на Университетска болница “Царица Йоанна“ – ИСУЛ, на която боляринът е началник, двамата оперираха 64-годишна жена. Иновативният подход бе наблюдаван в реално време чрез интернет излъчване от десетки ортопеди у нас, имащи интерес към усвояване на метода, който е нов за България, но в световен мащаб дава отлични резултати.

Първата нашенка, подложила се на модерния способ, била с оперирана преди година тазобедрена става в друга болница, но след ендопротезирането се появила инфекция. 64-годишната жена потърсила проф. Кинов, който използвал добрите си връзки с немския си колега, за да приложат заедно новия способ и в същото време да бъдат полезни за актуализиране знанията на млади български специалисти по болести на опорно-двигателния апарат.

„РЕВИЗИОННОТО ЕНДОПРОТЕЗИРАНЕ – ТОВА СА СЛУЧАИ НА СЛОЖНИ ОПЕРАЦИИ ЗА ПОДМЯНА НА СЛОЖЕНА ИЗКУСТВЕНА СТАВА, която след 15 – 20 и повече години се е износила, вече не функционира правилно и се подменя с нова. Тези операции са по-трудни, тъй като в резултат на износването се увреждат костта и меките тъкани. Освен това пациентът след тези години има и общи медицински проблеми и се изисква по-внимателен и точен подход”, обясни проф. Кинов.

След хирургичната интервенция, която продължава между два и три часа, пациентът се възстановява само за месец, докато при класическите операции са нужни до три месеца.

„Методът е подходящ за всички пациенти, независимо от възрастта им. Препоръчвам го на млади пациенти, тъй като те са по-динамични и за тях е важно да се върнат към нормалния начин на живот максимално бързо”, казва още търновецът.

ПО ДУМИТЕ МУ СПОСОБЪТ ДАВА ШАНС НА ХОРАТА ДА СА САМОСТОЯТЕЛНИ, ВМЕСТО ДА СЕ ЗАЛЕЖАВАТ. Категоричен е, че това е изключително успешна интервенция, която, ако бъде овладяна от българските ортопеди, ще помогне на стотици хиляди наши сънародници.

„Не е ясен точният брой на хората с изкуствена става у нас, затова е нужно създаване на такъв регистър, за който аз настоявам. По данни от други държави обаче след ендопротезиране близо 90 процента от хората прекарват остатъка от живота си с протезата“, уточнява медикът.

Галина ГЕОРГИЕВА
източник: borbabg.com

Свързани новини 

28 май – Ден на природните паркове...
Кипърският кабинет одобри Източносредиземноморския газопровод
Отведоха на разпит зам.-министъра на екологията Красимир...