/
/
Сергей Лавров: ЕС продължава абсурдно да свързва сътрудничеството с Русия със ситуацията в Украйна

Сергей Лавров: ЕС продължава абсурдно да свързва сътрудничеството с Русия със ситуацията в Украйна

Европейският съюз продължава абсурдно да свързва перспективите за сътрудничество с Русия с разрешаването на ситуацията в Украйна. Това заяви първият дипломат на Москва Сергей Лавров в понеделник в интервю пред италианския вестник La Stampa, предава ТАСС, цитирана от Агенция „Фокус“.

„Последните няколко години се превърнаха в период на пропуснати възможности за нашите отношения. Действайки на принципа на най-малко общия знаменател, Европейският съюз поддържа абсурдна връзка между перспективите за сътрудничество с разрешаването на украинския въпрос. По инициатива на Брюксел съвместната работа в редица области беше замразена“, каза министърът.

Той подчерта, че едностранните ограничителни мерки нанасят многомилиардни загуби на европейските страни. „Значителна част от тази вреда пада върху най-тясно свързаните с нас търговски и инвестиционни партньори в ЕС, включително Италия. Това състояние на нещата обективно противоречи на основните интереси на нашите граждани“, обясни Лавров.

„Усещането, че е дошло време да върнем отношенията си по пътя на прогресивното развитие, постепенно набира сила в страните-членки на ЕС. Надяваме се, че новото ръководство на Европейския съвет и Европейската комисия осъзнава и несъвместимостта на поддържането на порочното статукво с амбициозните задачи, поставени от него да превърне ЕС в „геостратегически играч от най-висок ранг“, добави Лавров. Русия, от своя страна, е готова да работи съвместно за насърчаване на сътрудничеството с ЕС на равна, взаимноизгодна основа, продължи първият дипломат на Москва.

„Ние никога не изоставихме идеята да изградим наистина обединена „голяма Европа“ без разделителни линии, които да включват както Русия, така и Европейския съюз и нашите общи съседи“, припомни той. „В настоящата ситуация важна стъпка по този път би била комбинацията от потенциали на Евразийския икономически съюз и Европейския съюз. Такава комбинация от усилия, наред с други неща, би допринесла за формирането на мирно пространство, равна и неделима сигурност и широко икономическо взаимодействие от Атлантическия до Тихия океан“.

източник: еpicenter.bg

Свързани новини 

28 май – Ден на природните паркове...
Кипърският кабинет одобри Източносредиземноморския газопровод
Отведоха на разпит зам.-министъра на екологията Красимир...