/
/
Рискове с чакалнята и еврото има, икономиката трябва да е конкурентоспособна

Рискове с чакалнята и еврото има, икономиката трябва да е конкурентоспособна

Ситуацията с еврото и валутния курс за съжаления не бе представено добре, не трябваше да се прави по този начин, иначе самата процедура е такава. Засега сме уверявани от правителството, но може да има дискусия, зависи и колко може да престоим в тази чакалня, коментира бившият министър на финансите Петър Чобанов.

Проблемът е, че всяка една турбуленция в икономиката и самата еврозонаможе да създаде ефект в България и да се отрази на цени и кредити.

Има риск, трябва да сме сигурни че нашата икономика е конкурентоспособна.

По думите му, пише че поддържаме валутен курс докато сме в чакалнята. За радост това не е стъпка към отмяна на валутния курс, но представянето създава валутен риск.

Идеята е да се поставят рисковете на масата и да се види, как се управляват те.

Важното е хората да знаят всичко, за да няма слухове и да няма ирационално поведение.

Така или иначе ще влезем в еврозонта и ще приемем еврото, дори да стоим в чакалнята 10 години. И към момента сме фиксирани към марката която е в еврозона, така че ние познаваме еврото, добави Чобанов.

Финансовите пазари си имат своите интереси и ще видим, но имаме уверение от централната банка че ще запази този курс. Важно е следващите правителства колко ще могат да го защитят и каква е способността на властите.

Рисковете са свързани с това, че ЕЦБ се опитва да преформатира пазара, така че да са уж като големите американски банки. Създава се една олигополна структура.

Има възможност банките да си изтеглят капитала и да действат с клонове.

Фискалния резерв е около 9 млрд лева, но зависи как ще бъде разписан закона при влизане в еврото и излизане от чакалнята, но дотогава има много години, обясни бившият финансов министър.

източник: news.bg

Свързани новини 

Патриарх Неофит: Да пребъде делото на българската...
Държавният глава: Думите са домът, в който...
24 май – Ден на славянската писменост,...