/
/
Райна Кабаиванска открива новия сезон в „Ла Скала“

Райна Кабаиванска открива новия сезон в „Ла Скала“

Руското сопрано Анна Нетребко ще си партнира с българската прима в „Тоска“

Райна Кабаиванска е специален гост на откриването на новия сезон в „Ла Скала“, съобщиха от Нов български университет (НБУ).

На 7 декември прочутият театър в Милано представя „Тоска“ от Джакомо Пучини. Диригент е Рикардо Шайи, а режисьор – Дейвид Ливърмор.

На тържествената вечер се очаква да присъства президентът на Италия Серджо Матарела. Събитието ще се излъчва пряко по Rai 1, Radio 3 Rai и Rai Play.

Руското сопрано Анна Нетребко е в ролята на Флориа Тоска. Това е шестата й роля в „Ла Скала“ след дебюта й в „Дон Жуан“ (2011), „Бохеми“ (2012), Жана д`Арк (2015), „Травиата“(2016) и „Андре Шение“ (2017).

„Всички пеят Тоска, но добри съм виждала малко. Калас и Кабаиванска. Превъзходна е Тоска (на Кабаиванска) с Павароти от Римската опера, както и тази с Доминго във филма на Де Бозио. Райна за мен е модел“, казва Нетребко в интервю за Corriere della Sera от 29 ноември тази година.

Кабаиванска изпълнява ролята над 400 пъти в продължение на 33 години, на най-големите световни оперни сцени. Като художника Марио Каварадоси са й партнирали тримата големи тенори на епохата. Италианският дебют на Хосе Карерас в ролята е „в обятията“ на Кабаиванска през 1976 г. в театро „Реджо“, в Парма.

С Пласидо Доминго са аплодирани многократно в различни постановки на Пучиниевия шедьовър в продължение на повече от 10 години. Своеoбразен връх в творческото им партньорство е филмът „Тоска“ (1978) на режисьора Джанфранко де Бозио, определян като „най-добрата „Тоска“ за всички времена“.

„Тоска на миналото е Мария Калас. Тоска на нашето време е Райна Кабаиванска“, казва Павароти във Виена през 1994 г.

източник: dir.bg

Свързани новини 

Прокуратурата е установила данни за съпричастност на...
Планът на Тръмп: Палестинска държава със столица...
Румен Радев: „Президентската институция все по-уверено задава...