/
/
Радион Попов: „Срам! Нарушение на Конституцията е, да се подслушва президента“

Радион Попов: „Срам! Нарушение на Конституцията е, да се подслушва президента“

Имаме опит на прокуратурата и менторите да изцапат президента Румен Радев. Възмутително е да се използват СРС-та против закона и против Конституцията. Рейтингът на президента ще се вдигне. Офицерството ще застане зад ген. Радев. Очаквам КС да вземе Соломоновско решение , като ”разпредели” вината.
Това казва бившият зам.- министър на външните работи и военен разузнавач Радион Попов. Г-н Попов, как ще коментирате вчерашните действия на прокуратурата и на Главния прокурор Иван Гешев срещу президента Румен Радев?

Това е опит на прокуратурата и силите, които играят ролята на ментор, силите на статуквото, да изцапат президента, защото той е висок връх и представлява най-добрата част от офицерството на България и от българската нация. И понеже няма как да го изцапат с мръсните си ръце три години се занимаваха със съпруга му и сега ще се връщат назад, за да намерят някъде някакво петънце. Може да се върнат и до военното училище и до гимназиалните му години за да намерят дали нещо не е откраднал, само и само да го очернят.

Какво е вашето мнение за подслушването със СРС-та и огласяването на разговора на президента Радев с командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков?

Възмутително е, че в една държава, която претендира да е демократична, се използват СРС-та против закона и против Конституцията. И най-важното – проследявали са разговори на президента. Недопустимо е. Това не може да бъде простено и виновниците трябва да бъдат подведени под отговорност.

Какво трябва да се направи?

Трябва веднага да се направи разследване, кой и защо е разпоредил подслушването на командира на ВВС и има ли право на това. И защо са продължили с подслушването, след като става ясно, че ген. Стойков разговаря с президента на републиката. Няма нищо укоримо в думите на президента от тази порция , която са пуснали в публичното пространство.

Ще пострада ли рейтингът на президента от това обвинение на прокуратурата?

Не само офицерството, не само онези два милиона, които гласуваха за Румен Радев за президент, го подкрепят. Сега рейтингът му ще се вдигне още повече, за разлика от този на властта и на главния прокурор, който се срива.

Г-н Попов, трябва ли да има реакция от министъра на отбрана, от Комисията по отбрана в парламента. Все пак президентът Радев е и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили?

Не очаквам от тях такова достойно поведение. Те ще продължават да си мълчат, защото са част от този заговор на статуквото. Те волю или неволю са участници в това нещо. Не очаквам някой от тях да защити президента. Радев ще го защити народът.

Ще го защити ли офицерството?

Той още като командир доказа, че е достоен офицер на България , а и като президент три години непрекъснато го доказва. Хората които познавам, с които контактувам на живо и в мрежата, сме убедени, че президентът заслужава да бъде защитен. И ние ще го защитим!

Как ще завърши този случай, какво ще реши Конституционният съд?

Не съм експерт, но очаквам Конституционният съд да вземе едно Соломоновско решение и да „разпредели“ вината. За мен много недостойно бе вчерашното изказване на професор Георги Близнашки, който бързо бързо поиска Радев да си подаде оставката. Защо? Къде е вината му. Защото противоконституционно са го подслушвали как разговаря с командира на ВВС. Радев се държи достойно и иска обяснение, защо е тази уродлива атака срещу него и семейството му.

Разговаря Красен Бучков

Свързани новини 

28 май – Ден на природните паркове...
Кипърският кабинет одобри Източносредиземноморския газопровод
Отведоха на разпит зам.-министъра на екологията Красимир...