/
/
Озоновият слой на Земята се възстановява успешно

Озоновият слой на Земята се възстановява успешно

Озоновият слой над Антарктика се е възстановил до такава степен, че голяма част от тревожните промени в атмосферата на Южното полукълбо са приключили. Ако искате да благодарите на някого, благодарете на целия свят.

Ново изследване, публикувано на 25 март тази година в Nature, показва, че Монреалският протокол – споразумението от 1987-а, свързано със спирането на производството на субстанции, унищожаващи озоновя слой (ODS) – най-вероятно е отговорно за временното спиране или дори за обръщаенето на негативните промени във въздушните течения около Южното полукълбо.

„Това проучване се присъединява към все по-големия брой доказателства, които показват колко ефективен е Монреалският протокол в действителност. Договорът не само е стимулирал заздравяването на озоновия слой, но и движи последните промени в моделите на циркулация на въздуха на Южното полукълбо“, казва водещият автор на проучването Антара Банерджи, който работи в отдела за химически науки на Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ (NOAA).

източник: obekti.bg

Свързани новини 

Румен Радев: Кризата показа, че хазната е...
Ген. Венцислав Мутафчийски: 25 са новите случаи,...
Горанов: Искам увеличение на лимита на държавния...