Очарователния свят на арабските парфюми

Очарователния свят на арабските парфюми

На какво се дължи очарованието на арабските парфюми?

Отговорът на този въпрос може да се намери в древността. Ученият и мислител, познат под името, Авицена, е живял и работил на територията на съвременните арабски емирства в началото на 1-ви век след Христа. Едно от постиженията му е свързано с разработването на  процеса на дестилация, който дава възможност за получаване на масла и лечебни екстракти от растения и цветя. В своята работа Авицена се опира на работата на своя предшественик – Абу-Юсуф Якуб ибн Ишак ал-Кинди (около 801-873 г. от н.е.) – автор на ръкописа „За химията на вкусовете и дестилацията“.

Целта на древните учени от Ориента не е била създаването на парфюми, а те са се насочили към медицината. Реално са работили върху производството на балсами и отвари. Въпреки това, технологията, базирана на използването на ароматни масла, получени чрез дестилация, служи като основа за производството на арабски парфюми до днес.

Изтокът – Меката на ароматите

Манталитетът на жителите на Арабския Изток от древни времена е неразривно свързан с ароматите. Топлият климат на този регион допринася за отглеждането на много екзотични растения и подправки. Същите са били използвани в изобилие в храната, ежедневието и ритуалите. Източните жени са полагали големи грижи за телата си. Там традицията повелявала да се масажират с благовонни масла. В Европа парфюми започват да се използват едва през 15-ти век, така че арабите могат заслужено да се считат за пионери в парфюмерийната индустрия.

Арабските парфюми днес – преоткрито съкровение

Съвременните арабски парфюми са направени по древни рецепти. Те се различават от европейската парфюмерия по няколко начина. Нека да отбележим, че арабските парфюми имат:

  • натурални масла като основа,
  • висока концентрация – една капка парфюм е достатъчна, за да ви обгърне аромат, който се усеща 10 или повече часа,
  • състав само с естествени съставки, които са от растителен или животински произход, по-рядко – производни на тяхна основа,
  • компоненти с лечебен ефект върху психиката, тоест става дума за етеричните масла, които се използват от древността като средство за ароматерапия.

Основно използвани субстанции в парфюмерийните арабски композиции

Най-характерната особеност на арабските парфюми си остава обаче наличието на екзотични съставки от естествен произход в състава. Нека да отбележим най-популярните от тях.

  • Мускус

Една от най-мистериозните и значими съставки е мускусът. Той е от естествен животински произход и се влага в скъпи парфюмни композиции. В арабската култура на него се приписват лечебни и мистични свойства.

  • Масло от агарова дървесина

Получава се от стволовете на редки дървета, чието най-разпространено име е агарово дърво. В този случай маслото се образува само в стволове, които са на доста десетилетия. Веществото се счита за силен афродизиак, докато маслото има не само атрактивна миризма, но и добър ефект върху общото състояние – облекчава стреса, напрежението и умората.

  • Амбра

Друга съставка от животински произход е ензим, произвеждан в храносмилателния тракт на кашалотите. Производителите на арабски парфюми използват амбра като фиксатор на аромата на парфюма.

  • Сандалово масло

Маслото се извлича от сандалови дървета. То има фина и устойчива дървесна миризма. В допълнение към приятния екзотичен аромат, тази съставка съдържа омекотяващи и овлажняващи агенти. Маслото се използва в ароматерапията като успокоително средство.

Освен изброените основни съставки, при производството на арабски парфюми се използват тамян, розова вода, екстракти от цветя и плодове, екзотични подправки: бял, розов пипер и др.

Малки тънкости

Знаете ли, че арабските парфюми не са само за жени, но има и за мъже? Такъв е флоралният  мъжки аромат Ibdaa, който има пленителен ефект върху жените. А пък  цитрусово-дървесния Epic Oud е запазена марка за деловия мъж. Със сигурност, българските мъже тепърва ще преоткриват тяхната неповторима свежест, дълготраен аромат и мистика.

Богата гама и разнообразие на арабски парфюми за жени можете да намерите на сайта – ShaikhPerfumes.com

И женските, и мъжките арабски парфюмни композиции обаче имат една обща специфика:  в началото ухаят по един начин, а с течение на времето миризмата им се трансформира. Тоест, истинският аромат е този, когато съставът се отвори напълно. Ароматите реагират на движение, телесна температура и влажност. Например, парфюмите, нанесени сутрин, ще звучат в много нюанси през целия ден.