/
/
Мариана Николова: Музеят не е отворен, но ще показваме виртуално съкровищата ни

Мариана Николова: Музеят не е отворен, но ще показваме виртуално съкровищата ни

Г-жо Николова вече имаме виртуална възможност да разгледаме най-интересното от фонда на Музея на Възраждането. Коя е първата експозиция?

Наистина в условията, в които живеем днес и в ситуацията в която сме поставени, всички се опитваме да бъдем максимално отдадени на работата си, но и максимално предпазливи. Искаме да покажем, че макари Музеят да не е отворен за посетители в момента, ние виртуално също можем да показваме съкровища ни. И фейсбук страницата ни е едно такова пространство, където хората могат да видят инициативи, които сме имали, но които не са били в състояние да видят поради различни обстоятелства. Днес решихме да представим много скъпа за нас изложба, тя е посветена на Гарибалди и българите. Това е една от изложбите, които най-често гостуват при колеги в страната и към няв винаги има голям интерес. Затова и като първа инициатива се спряхме на тази изложба. 

А как ще продължите? Ще има ли следващи виртуални експозиции?

Да, имаме намерение да продължим, докато сградата ни бъде отворена. Имаме натрупан богат опит, имаме доста изложби, които можем да представим и ще се опитаме да го направим в това време, в което единствената възможност за посещение на Музея е тази страница.

Избрали ли сте ден от седмицата, в който ще правите новите публикации и кои ще са следващите теми?

Не сме избрали конкретен ден, тъй като от доста време на фейсбук страницата ни от доста време сме подели еднс инициатива за съответния ден от календара да представяме съботия или личности, свързани с Българското Възраждане. Но ще имаме изложби, свързани с варненски възрожденци, с хора допринесли за развитието на Варна преди и след Освобождението.  

Кажете сега за някои от тях. 

Варненските опълченци, хората които след Освобождението живеят във Варна. Никола Корчев, който е бил толкова впечатляващ човек, че самият художник Ярослав Вешин решава да изобрази именно него със Самарското знаме и тази картина е една от най-популярните и затова се използва толкова често в българските учебници по история. Никола Корчев е бил прекрасен българин, висок два метра, изключително достолепен и до днес част от неговите лични вещи се пазят в Музея на Възраждането. Друг такъв, важен за варненци опълченец е Георги Минков Сивков, един от опълченците роден във Варна. Всъшност Варна дава в опълчението много малко хора.  Преди няколко години Сивков, по инициатива на неговите потомци беше обявен посмъртно  за почетен гражданин на град Варна. За него също ще припомном на фейсбук страницата ни. Надяваме се и на обратна връзка от посетителите на нащата страница.  

източник: bnr.bg

Свързани новини 

28 май – Ден на природните паркове...
Кипърският кабинет одобри Източносредиземноморския газопровод
Отведоха на разпит зам.-министъра на екологията Красимир...