/
/
/
Купуваме въздушни линейки с 20 млн.лева

Купуваме въздушни линейки с 20 млн.лева


След дълги преговори с Европейската комисия са осигурени 20 млн. лева по ОП „Региони в растеж“ за хеликоптери – линейки. Това заяви по време на брифинг в Народното събрание народният представител от ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев, а пък зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова уточни, че ще бъдат закупени два такива хеликоптера. 

Преди дни в Министерския съвет бе внесена петиция с искане да бъде закупен медицински хеликоптер. Близо 9 хил. души вече са се подписали в петицията, която е пратена още до президента Румен Радев, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и председателя на парламента Цвета Караянчева.

Главчев коментира, че по темата се работи далеч преди внасянето на петиция в Министерския съвет. Той поясни, че в средствата се включват и инфраструктура, но не се нае да каже къде ще бъдат разположени, но обясни, че общественат поръчка ще започне до месец-два.

Зам.-министър Николова отбеляза, че с първоначалните ресурси не са успели да осигурят закупуването на т.нар. въздушни линейки, но след допълнителни преговори с ЕК, и спрямо бюджетите, с които разполагат в програмата, са успели да осигурят тези допълнителни 20 млн. лева, с които да допълнят мерките, изпълняващи се към момента с Министерството на здравеопазването.

Тя посочи, че в ОП „Региони в растеж“ има ресурс от над 163 млн. лева, с който се финансира цялостното реформиране на спешната помощ – доставка на линейки и съответните съпътстващи разходи за оборудване и ремонт на всички спешни медицински центрове в страната.

източник: monitor.bg

Свързани новини 

Румен Радев: Кризата показа, че хазната е...
Ген. Венцислав Мутафчийски: 25 са новите случаи,...
Горанов: Искам увеличение на лимита на държавния...