/
/
Климатичните промени – тема на новогодишната реч на Ангела Меркел

Климатичните промени – тема на новогодишната реч на Ангела Меркел

Германската канцлерка Ангела Меркел каза в новогодишното си послание, че се бори с климатичните промени с всички сили, за да могат бъдещите поколения да живеят в мир и просперитет. „Глобалното затопляне е реалност. То ни заплашва“, се казва в записаната новогодишна реч на Меркел, която ще бъде излъчена по електронните медии тази вечер.

Покачването на световните температури и проблемите, предизвикани от глобалното затопляне, са плод на човешката дейност, добавя тя и припомни някои от мерките, предприети от нейното правителство за борба с климатичните промени, включително по-високи цени за емисиите на въглероден диоксид в транспортния сектор и за отопление, както и понижението на ДДС за железопътните билети за далечни разстояния. „Ние трябва да направим всичко, което е в човешките възможности, за да преодолеем това предизвикателство. Това все още е възможно“, посочва канцлерката. „Аз съм на 65 години – възраст, на която няма лично да изпитам всички последствия на климатичните промени, които ще настъпят, ако политиците не действат. Но нашите деца и внуци ще трябва да живеят с последствията от това, което ние правим или се въздържаме да правим днес. Ето защо полагам всичките си сили за това Германия да даде своя принос – екологичен, икономически, социален – за поставяне на климатичните промени под контрол“, каза още Ангела Меркел.

За разлика от миналата година, тазгодишното й новогодишно послание не споменава за вътрешните напрежения в нейното коалиционно правителство, съставено от десноцентристкия Християндемократически съюз и левоцентристката Социалдемократическа партия. Все още не е сигурно, че коалицията ще просъществува до края на парламентарния мандат, изтичащ през 2012 г, отбелязва АР.

Канцлерката обаче посочи необходимостта да бъдат защитавани органите на местната власт и „всички хора в нашата страна от омразата, враждебността и насилието“ и да се води борба „срещу расизма и антисемитизма“.

Информационните агенции припомнят, че през тази година бе убит провинциалният държавен служител Валтер Любке, член на партията на Меркел, който активно подкрепяше нейната политика на отворени врати за б

източник: actualno.com

Свързани новини 

28 май – Ден на природните паркове...
Кипърският кабинет одобри Източносредиземноморския газопровод
Отведоха на разпит зам.-министъра на екологията Красимир...