/
/
Грип и бременност – за какво да се внимава.

Грип и бременност – за какво да се внимава.

Жените през бременността са пет пъти по-податливи към заразяване с различни инфекциозни заболявания, отколкото когато не са бременни. Най-общо причината за това е сниженият имунитет. Имунната система на жената по време на бременност работи по-забавено, отслабва и не може да се бори така ефективно срещу грипните вируси. Това я прави уязвима и податлива към разболяване.

Грипът е остро вирусно заболяване, чиято изява е най-силно изразена през зимния период. Грипните вируси са тип A, B и C. Предаването на инфекцията е по въздушно-капков път.

Симптомите на грипа се проявяват много бързо. Първият е отпадналостта, която е много силна. Тя е придружена от температура, болки в мускулите и ставите, хрема, болки в гърлото. Достигайки до виремия – разпространяване на вирусните частици в кръвта, инфекцията може да премине през плацентарната бариера. У бъдещите майки грипът може да протече по-тежко и три пъти по-дълго от обикновеното. Може да предизвика и усложнения като пневмония. В общия случай заболяването преминава без никакви усложнения за майката и бъдещото бебе. Бременните обаче се чувстват по-зле заради високите нива на естрогена, които водят до изсушаване на лигавиците и набъбването им.

Може ли грипът да увреди плода?

Вирусите са най-опасни за плода в първия триместър на бременността, когато се изграждат органите и тъканите на бебето. Ако болестта настъпи между 3-ия и 5-ия месец, няма опасност от нарушения в развитието на бебето. Единственият проблем, който може да възникне, е да се наруши работата на плацентата – вирусът уврежда нейната структура и я прави по-пропусклива. През последните седмици на бременността притесненията са свързани с това, че раждането може да започне преждевременно и новороденото да се роди с признаци на вродена вирусна инфекция. Обаче, вероятността грипът да навреди на бебето е сравнително малка.

По време на кърмене грипните вируси не преминават в майчиното мляко и за това кърменето не трябва да се прекратява. Трябва обаче да се избягва кърмене, ако майката е с висока температура.

Как да се предпазите?

Бременната жена трябва да избягва контакт с болни. По време на грипния сезон е добре да избягва излизания, големи колективи, обществени пространства, градски транспорт и т.н. Човек е заразоносител ден преди да се появят първите симптоми и разпространява вируса 5 до 7 дни. Най-заразен е във втория и третия ден на болестта и в дните, в които температурата е най-висока. Един кихащ и кашлящ болен разпространява секрети в радиус от около метър и половина. Желателно е носенето на маски за лице.

Грижете се да получавате храни с достатъчно съдържание на витамини С и D, цинк. Избягвайте прекалената употреба на сладко и наблягайте на месо и зеленчуци.

Спазвайте добра хигиена на ръцете.

Ограничете стреса. Спете между 7 и 9 часа всяка нощ .Умерената физическа активност засилва кръвообращението.

Лечение

Почивка;
Прием на големи количества течности – вода, сокове, чайове (чай с мед действа противовъзпалително);
Витамини;
Извършване на гаргара със солена вода или с лайка със сода и парни инхалации;
Внимавайте с билките – някои от тях действат на тонуса на матката;
Не взимайте лекарства, без да се консултирате със специалист;
Парацетамол – стандартния избор при температура и болки в тялото;
Гама-глобулин, интерферон (за имунната система);
Не пийте медикаменти, които съдържат аспирин или ибупрофен;


Не допускайте високата температура да се задържи дълго – изследванията показват, че това повишава риска от дефекти на невралната тръба при бебето и от малформация на мозъка и гръбнака! Поддържането на температура над 39 градуса през първия триместър може да увеличи риска от спонтанен аборт;
Солени спрейове за нос или други безопасни средства с морска вода;


Избягвайте новите антивирусни медикаменти против грип. Повечето от тях не са тествани при бременни;
Въздържайте се и от повечето деконгестанти (препарати за отпушване на носа), освен ако не са ви предписани от лекар;


Влажният въздух влияе добре при запушен нос, поради което е препоръчително да увеличите влагата в помещението.

източник: puls.bg

Свързани новини 

28 май – Ден на природните паркове...
Кипърският кабинет одобри Източносредиземноморския газопровод
Отведоха на разпит зам.-министъра на екологията Красимир...