/
/
Ген. Венцислав Мутафчийски: 25 са новите случаи, общо 379 са заразените

Ген. Венцислав Мутафчийски: 25 са новите случаи, общо 379 са заразените

25 са новите заразени, общо 379 са заразените, каза на редовния брифинг ген. Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. 
Новата област, която заразата достига е Силистра.“113 от болните са в болница, 13 са интубирани. Няма починали през денонощието. 57% са мъже, 43% са жени. Средната възраст е 46 години“, добави той.  „Средната възраст на починалите е 66 години.
18 души от медицинския персонал са болни“, продължи Мутафчийски. „25 са новите случаи, както казах. Има една нова област – Силистра. В София – 1, за деня са трима.
В Силистра са двама – семейство на 70 години, в Шумен – 1 мъж, в Бургас – 4 души – един мъж и три жени“, продължи той. 

От снощи е задължително носенето на маски в Австрия и в Израел, не само в България, разкри той. И каза, че проверил – в неговата квартална аптека имало маски и той си купил – за 3,50 лв.Гратисният период за купуване на маски е 00:00 часа в събота, напомни ген. Мутафчийски. 33 хиляди опаковки хинин, дарение от „Софарма“, има във ВМА, каза в отговор на въпрос Мутафчийски. В отговор на въпрос кои са „обществените места“, където носенето на маска е задължително, той изброи – болници, банки, метрото, администрацията, приемните, магазините, аптеките. „Едно телевизионно студио не е обществено място – там има контролиран достъп“, даде пример ген. Мутафчийски. 

И продължи, коментирайки въпросите на брифинга: „Когато се говори за коронавируса има изместване на темата – дали има маски и други дребнотемия. Когато обаче говорим за чужбина – там не отразяваме такива нещата. Ясно е, че няма как да има на 100% разбираемост за мерките. И аз получавам горещи молби за втвърдяване на мерките. Много млади семейства ми се обаждат притеснени, че те седят с малките си деца у дома с малка тераса, а има хора, които се разхождат навън.“ 

„Ще има големи щети за всеки. Но мерките са, за да се справим с тях. Това е вирус е непознат, без достатъчно доказателства, че се държи като другите пандемии“, добави той. 

Проф. Венцислав Мутафчийски разкри, че в България са направени над 7000 проби от официалните лаборатории. От вчера имаме доставка и на хидроксихлорохин и допълни: „Следваме изпитаните тенденции за лечение на COVID-19. В Израел преди дни с официална заповед президентът също посочи хидроксихлорохина като начин за лечение“. „Никой не е забранил да се събират двама души, това изключва децата – следователно – двама души и деца. Изискването за носене на маски е, за да не се стига до по-рестриктивни мерки“, каза още той. Запитан кой предложи да се носят маски задължително, той отговори: „Аз предложих тази мярка!“ „Не можем да наложим на църквите да се затворят. Ще има дистанция между вярващите. Нашият призив е да не се ходи на големи струпвания“, коментира ген. Венцислав Мутафчийски. 

източник: еpicenter.bg

Свързани новини 

Патриарх Неофит: Да пребъде делото на българската...
Държавният глава: Думите са домът, в който...
24 май – Ден на славянската писменост,...