Геловете от ламинария - митове и полезни свойства

Геловете от ламинария – митове и полезни свойства

Ламинарията е водорасло, произхождащо от Хокайдо, Япония, и е богат източник на калий и желязо. На вид ламинарията е плоска и достига дължина от един до три метра. Обича студената вода и вирее предимно на север, където е отглеждана като източник на храна. Подобно на други от своя вид, ламинарията съдържа йод, който е от особено значение за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Под формата на гел, ламинарията се използва за отслабване, при запек, високо кръвно налягане и за предотвратяване на рак.

Митове, свързани с геловете ламинария

Ламинарията съдържа твърде много йод – йодът е минерал, който спомага за образуването на хормони на щитовидната жлеза. Тези хормони контролират определени функции, сред които метаболизма, развитието на костите, работата на мозъка и други. Липсата на йод се наблюдава сред два милиона души. Симптоми на йоден дефицит са трудна концентрация, наддаване на тегло и затруднения при запомняне на информация. Ламинарията осигурява умерени количества йод, които спомагат за метаболизма и концентрацията.

Къде се предлага ?

Може да се закупи директно от дистрибутор от тук :  Базов гел от ламинария , предлаган от Verteraorganicbg.com

Ламинарията предизвиква кожни раздразнения

Съществува само един вид синьо-зелено водорасло, което е способно на това, и то вирее на Хаваите. Ламинарията има антиалергичен ефект и е напълно безопасна за хора, страдащи от алергии. Положителен ефект се забелязва още при лечението на акне и розея.

Ламинарията предизвиква косопад

Ламинарията насърчава растежа на косата, като в същото време намалява възпалението на скалпа и появата на пърхот. Водораслите съдържат още колаген и антиоксиданти, които поддържат ставите и правят косата лъскава и здрава.

Ламинарията причинява рак

Водораслото е отгледано в контролирана среда, в специални басейни, а не е събирано в открито море, каквато е общата представа за набавянето му. От него се извлича прах, който при контакт с вода се превръща в гел. Този гел има множество функции, една от които е предотвратяването на рак.

Ламинарията е източник на ограничен брой витамини и минерали – тя не само е отличен източник на калций и йод, но и на над 70 други хранителни вещества, които е невъзможно за човек да си набави от плодове и зеленчуци, които виреят в почвата. Морските водорасли, като цяло, са едни от малкото източници на омега 3 мастни киселини.

Полезни свойства на ламинарията

Сред любопитните факти, свързани с водораслите е, че 70% от кислорода в света идва от водораслите. Противно на общата заблуда, че водораслите са меки, голям брой червени водорасли са твърди като камък. Водораслите с хранят директно от морската вода и са единствените, които са способни да извлекат най-полезните вещества и да ви предпазят от вредните.

Съдържа фибри

За разлика от влакната и целулозата, която растенията произвеждат, ламинарията съдържа фибри, които подобряват чревната флора и дейност. За да помогнете за по-доброто усвояване на ламинарията, е добре да приемате и витамин С, който помага за разграждане на желязото. Ламинарията стимулира изхвърлянето на тежки метали от кръвта и намалява концентрацията на липиди. Това се отразява положително на метаболизма. Същите фибри спомагат за развитието на полезни бактерии в дебелото черво.

Съдържа фукоидан

Ламинарията съдържа още фукоидан – вид въглехидрат, който притежава антивирусни свойства. Използва се за направата на капсули за подсилване на имунната система или кремове против стареене. Ламинарията е известна още с високото си съдържание на калий, който подобрява общото здраве на сърцето, предпазва от инсулт, регулира кръвното и помага при слабост или болки в мускулите.

За какво спомага ?

Документирани са случаи, в които ламинарията спомага ефективно в борбата с рака, като смекчава действието на лъчетерапията. За употребата ѝ обаче е нужна консултация със съответния специалист. Други проучвания доказват, че ламинарията намалява риса от появата на захарен диабет тип 2.

Как се приема ?

Гел от ламинария се приема на празен стомах, половин час преди хранене. Въпреки осезаемия си мирис, продуктът не предизвиква гадене или храносмилателни разстройства. Избягвайте да го взимате преди сън, тъй като той активира метаболизма, тъкмо когато тялото опитва да го забави.