/
/
Европарламентът ще гласува резолюция за върховенството на закона в Полша и Унгария

Европарламентът ще гласува резолюция за върховенството на закона в Полша и Унгария

В Европейския парламент в Страсбург ще бъде гласувана резолюция за състоянието на върховенството на закона в Полша и Унгария.

Двете държави нямат напредък при решаването на проблемите със спазването на върховенството на закона, заяви вчера заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова, цитирана от БНР.

Тя представи пред Европeйския парламент резултата от мониторинга на Варшава и Будапеща, които са обект на наказателни процедури.

Проблемите в съдебната система са ключови за Варшава и Будапеща. Действията на правителствата се следят отблизо от Европейската комисия, но последните им действия будят притеснения, става ясно от докладите на еврокомисаря Вера Йоурова.

Евродепутатът от Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки предупреди, че Полша и Унгария не са третирани равнопоставено сред европейските държави.

„Това, което се случва, именно наказателните процедури срещу Унгария и Полша, разбира се, са лов на вещици. Лов на вещици, защото народите на Полша и на Унгария са избрали суверенно своите суверенни правителства“, каза Джамбазки.

Задействаните спрямо Полша и Унгария наказателни процедури могат да оставят двете страни без право на глас.

Настоящото изслушване е регулярна процедура, при която Комисията информира Европарламента как се развиват реформите в двете държави.

За никаква толерантност към конфликта на интереси се обяви вчера еврокомисарят Виргиниюс Синкявичус, чийто ресор са околна среда, океаните и рибарството. Той докладва пред евродепутатите в Страсбург заради ситуацията с чешкия премиер Андрей Бабиш. В пленарната зала бе обсъдено възобновяването на процеса срещу него за конфликт на интереси и злоупотреба със служебно положение. Бабиш е обвинен в злоупотреба с европрограми на ЕС с цел лично облагодетелстване:

„Окончателният дебат, който е представен на чешките власти, не представлява последната стъпка от процедурите за Европейския социален фонд и Европейския фонд за регионално развитие. Съдържанието на докладите към тях трябва да остане конфиденциално, докато процедурата не приключи до момента, в който Комисията не вземе посленото си решение“, заяви еврокомисарят по околната среда, отговорен и за ситуацията около потенциалния конфликт на интереси срещу чешкия премиер Андрей Бабиш.

източник: banker.bg

Свързани новини 

28 май – Ден на природните паркове...
Кипърският кабинет одобри Източносредиземноморския газопровод
Отведоха на разпит зам.-министъра на екологията Красимир...