/
/
Евродепутати обвиниха Китай и Русия в дезинформация на фона на пандемията

Евродепутати обвиниха Китай и Русия в дезинформация на фона на пандемията

Трима германски евродепутати от групата на „Зелените/Европейски свободен алианс“ са призовали ръководството на Европейския съюз да се заеме с предполагаема дезинформационна кампания за COVID-19, провеждана от Китай и Русия, се казва в писмо на парламентаристите, с което разполага РИА Новости.

„Сериозно сме обезпокоени от текущите дезинформационни и пропагандистки усилия, особено от страна на Китай и Русия. За повечето от нас, които наблюдаваме ситуацията, е очевидно, че се правят опити да се подкопае ЕС и да се посее недоверие сред местното население и европейските съседи по отношение към ЕС, неговите демократични ценности и институции“, се казва в електронното писмо на депутатите.

Автори на текста са членовете на Европейския парламент от Германия Сергей Лагодински, Александра Хеесе и Виола фон Крамон-Таубудел, като руската агенция отбелязва, че в целия документ те не посочват нито един конкретен пример за тази „дезинформационна дейност“. Евродепутатите цитират „последните заключения“ на подразделението на ЕС East StratCom Task Force и казват, че тези изводи съвпадат с гледната им точка.

„Трябва да продължим да приемаме за основа техния (на East StratCom Task Force) многогодишен опит за разкриване на пропагандистки митове и стратегии за дезинфомрация“, пишат германските пратеници.

източник: еpicenter.bg

Свързани новини 

Патриарх Неофит: Да пребъде делото на българската...
Държавният глава: Думите са домът, в който...
24 май – Ден на славянската писменост,...