/
/
Джонсън отказа на Шотландия втори референдум за независимост

Джонсън отказа на Шотландия втори референдум за независимост

Той изпрати официално писмо до Никола Стърджън

Британският премиер Борис Джонсън писа до първия министър на Шотландия Никола Стърджън във вторник, отказвайки искането й да бъде предоставено правомощието за провеждане на нов референдум за независимост на Шотландия.

Референдумът не може да се проведе без съгласието на правителството на Обединеното кралство, пише Ройтерс. Стърджън писа до Джонсън през декември с молба да получи правомощия от Лондон за провеждане на референдум от властите в Единбург.

„Не мога да се съглася на всяко искане за прехвърляне на властта, което би довело до по-нататъшни референдуми за независимост“, пише Джонсън в писмо, което публикува в Twitter. Той припомня на Стърджън, че тя се е съгласила референдумът през 2014 г., в който шотландците избраха да останат в Обединеното Кралство, да бъде вот „веднъж на поколение“.

„Поредният референдум за независимост ще продължи политическата стагнация, която се наблюдава в Шотландия през последното десетилетие … време е всички да работим, за да обединим цялото Обединено кралство“, се казва още в писмото на Джонсън.

Венага след това Стърджън туитна, че торите се опитват да „отрекат демокрацията“. И каза, че шотландското правителство ще изложи своя отговор и „следващи стъпки“ преди края на месеца.

източник: economic.bg

Свързани новини 

Европа призова САЩ да преосмисли позицията си...
Забраняват се рекламите с деца и на...
Краят на славата! Арест и гаранция от...