/
/
Варненци може да сезират Комисията по петициите в ЕП заради презастрояването

Варненци може да сезират Комисията по петициите в ЕП заради презастрояването

Граждани на Варна и неправителствени организации са отправили покана за срещи с общинските съветници с искане съветниците да инициират местен референдум за спиране на, както го наричат недоволните, „безконтролното строителство“ в града. За да бъде организирано местно допитване, то трябва да бъде поискано от поне 11 местни парламентаристи, това съобщи в предаването „Позиция“ на Радио Варна Душана Здравкова, която е сред инициаторите на идеята и допълни:

Вече сме много близо до тази бройка, имаме подкрепа на две от групите в Общинския съвет. Това обаче трябва да бъде цел на всички общински съветници, които милеят за града.

Според Душана Здравкова, общинската администрация трябва да информира гражданите за визията, която има за развитието на инфраструктурата в различните района на Варна, защото:

Сега е видимо, че се застроява почти всичко, което е възможно. Визирам най-вече района на паметника на Почивка, но и жилищния комплекс „Чайка“, а и много други райони на Варна.

Душана Здравкова подчерта, че ако гражданите не бъдат чути, има вероятност те да се обърнат към Комисията по петициите в Европейския парламент:

Когато аз бях евродепутат в тази комисия има стотици сигнали от Испания за прекалено застрояване. Комисията реши много от сградите да бъдат съборени

източник: bnr.bg

Свързани новини 

Патриарх Неофит: Да пребъде делото на българската...
Държавният глава: Думите са домът, в който...
24 май – Ден на славянската писменост,...