/
/
И частните болници ще купуват лекарства с обществена поръчка

И частните болници ще купуват лекарства с обществена поръчка

Частните болници повече няма да могат да купуват лекарства без конкурси. Текстът в закона за обществените поръчки ще бъде променен – обеща здравният министър Кирил Ананиев след среща с управителя на Здравната каса д-р Дечо Дечев. Д-р Дечев потвърди информацията, че има разлика в цените на едно и също лекарство в държавните и частните болници и това се дължи на пропуски в закона.

Здравната каса е платила на частни болници 7 пъти повече за пеметрексет за рак на белия дроб – заяви управителят на касата. Д-р Дечо Дечев разбрал за тази фрапираща разлика след сигнал на производител. Той бил изумен от цената, на която е продал лекарството и отчетеното по документи на касата в края на годината, според което трябва да плати отстъпки.

Д-р Дечо Дечев – управител на НЗОК: Всички платени от НЗОК препарати са в рамките на пределната цена.
Касата е платила за онколекарството на 29 болници, като 10-те от тях поискали най-много плащане, се оказват частни. Или около 1063 лева, при положение че производителят е продавал медикамента за 129.

Д-р Дечо Дечев: Когато формата на закупуване на този продукт е минал през обществена процедура, неговата цена е значително по-ниска, отколкото той е закупуван без тази обществена процедура, така както е в частните болници
Текстът, който позволява на частните болници да не правят обществени поръчки, е внесен от депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов и група народни представители от Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и ДПС през 2016 година.

Д-р Даниела Дариткова – председател на парламентарната група на ГЕРБ: Станало е между първо и второ четене на ЗОП и е прието почти консенсусно в НС.
Д-р Кирил Ананиев – министър на здравеопазването: Само да допълня, че проектът на закон, който внася правителството в НС, този текст го е нямало.
От БСП отрекоха да са подкрепяли текста и настояват утре Дечев да бъде изслушан от здравната комисия.

Според здравния министър това е първият сигнал за подобни драстични разлики в цените, но въпреки това ще предложи този текст да отпадне от закона за обществените поръчки.

източник: bnt.bg

Свързани новини 

Патриарх Неофит: Да пребъде делото на българската...
Държавният глава: Думите са домът, в който...
24 май – Ден на славянската писменост,...