/
/
БСП: В Европа са разбрали, че ги лъжем за ръста на икономиката и отлагат влизането ни в чакалнята

БСП: В Европа са разбрали, че ги лъжем за ръста на икономиката и отлагат влизането ни в чакалнята

Влизането на България в чакалнята на еврозоната е отложено заради манипулация на статистически данни за растежа на икономиката у нас. Това съобщи депутатът от БСП Румен Гечев в кулоарите на парламента. Преди това той изчете декларация по темата от парламентарната трибуна.

Манипулацията на статистическите данни е с цел заблуда на българския народ и заблуда на Европейския съюз и неговите институции. Затова се дава заден за чакалнята (на еврозоната), защото растежът не е 3,03, а 0,8 и те са го разбрали това, посочи Гечев и подчелта, че заради това манипулиране на данни БСП искам незабавно оставката на премиера Борисов и на цялото правителство.

Гечев разкри как икономистите на БСП са хванали манипулацията. „Установихме, че вносът тази година е значително по-малък от миналата, и то с милиарди. В същото време имаме висока динамика на растежа и увеличение на потреблението на стоки и услуги от домакинствата и българския бизнес. Икономическата логика показва, че това няма как да стане при тези данни на изменение в вноса и износа“, обясни Гечев. Затова направили проверка.

Тъй като разликата е огромна, проведох разговори с ръководствата на НСИ и БНБ. И се оказа, че те също са в процес на установяването на тази голяма грешка, опитват се да установят как е възможно да се получи такава голяма грешка, обясни още Гечев. И обяви, че според него това не е грешка, а манипулиране на данни. Грешка в статистиката в такива размери няма как да стане, допълни той.

„Най-опасното в случая е подвеждането на европейските институции, а те не прощават за такова нещо. И сме във висока степен сигурни, че това, което Борисов дава назад от онзи ден за чакалнята въобще не е някакъв консенсус. Това е причината – те са му докладвали, че цялата схема е разкрита“, коментира червеният депутат.

Дали има манипулиране на статистически данни трябва да докажат специализираните служби, защото става въпрос за огромна манипулация. Но аз ви казвам като човек, който работи с числа 40 г. – това е грешка, която не може да стане случайно, категоричен бе Гечев. И обясни, че отговорността е директно на МФ и цялото правителство.

Според БСП правителството на Борисов крие информация за вноса. По информация на опозицията от вноса не били отчетени 2 млрд. евро, като ставало въпрос най-вероятно за умишлено внесени петролни продукти. Така при преоценка според сметките на Румен Гечев растежът бил не 3.3%, а 0.8-0.9%.

„Ние въобще не сме от първите страни на Европейския съюз. Ние лазим по дъното на Европейския съюз“, каза Румен Гечев. Той каза, че БСП иска истинската информация от компетентните институции и оставката на цялото правителство.

източник: epicenter.bg

Свързани новини 

28 май – Ден на природните паркове...
Кипърският кабинет одобри Източносредиземноморския газопровод
Отведоха на разпит зам.-министъра на екологията Красимир...