/
/
Ананиев отмени заповед за лечение в болница, нарушаваща човешките права

Ананиев отмени заповед за лечение в болница, нарушаваща човешките права

При изричен писмен отказ от настаняване в болница следват 28 дни домашна изолация и лечение за пациенти с коронавирус.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отмени заповедта си от 14 май, с която разпореждаше задължително болнично лечение за всеки над 60-годишна възраст с потвърден Covid-19. Те, заедно с пациентите с придружаващи хронични заболявания, каквито може да има всеки – например високо кръвно, трябваше принудително да бъдат лекувани в болница, независимо от това как се чувстват и въобще имат ли симптоми на коронавирус.

Кирил Ананиев издаде заповед (ТУК), в която заявява, че на задължителна изолация и/или болнично лечение, по предложение на лекуващия лекар, подлежат потвърдените случаи на Covid-19 на възрастни лица над 60 години, в зависимост от клиничното протичане на заболяването. Т.е. вече болничното лечение не е задължително, ще става по предложение на личния лекар, каквото изискване преди нямаше и най-важното ще зависи от това как протича заболяването при конкретния човек.

Същите изисквания важат и за хората с „придружаващи хронични заболявания и/или имунокомпрометиращи състояния“. Както и за другите две групи, които подлежат на изолация или настаняване в болница – „лица с тежко клинично протичане като задух или затруднено дишане, поява на храчки или хемоптое“ и „лица с невъзможност за изолация и лечение в домашни условия, независимо от клиничното протичане на заболяването“.

В новата заповед на Ананиев се урежда и какво става, ако човек над 60-години с потвърден коронавирус, за когото личният лекар е предложил да бъде настанен в болница, откаже да го направи. Първо в нея се заявява, че отказът за болнично лечение трябва да е направен писмено и изрично. А последицата е „задължителна изолация и/или лечение в домашни условия за период от 28 дни, от датата на потвърдителното лабораторно изследване“.

Това е същият режим като за хората, при които заболяването протича без симптоми или с леки клинични оплаквания. За такива се приемат телесна температура до 38°С, кашлица, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане и/или диария, без промени в психичния статус (т.е. объркване или летаргия) и без придружаващи хронични заболявания и/или имунокомпрометиращи състояния.

Новата заповед беше издадена часове след като група юристи подадоха жалба срещу тази от 14 май и настояха за отмяната ѝ, като изложиха много аргументи – включително и противоречие на едно подобно разпореждане с Европейската конвенция за правата на човека и Конституцията.

Източник: news.lex.bg

Свързани новини 

Преди седмица положил клетва – Нетаняху на...
Китай и САЩ са на ръба на...
Патриарх Неофит: Да пребъде делото на българската...