/
/
САЩ: Изпратихме ракетния миноносец „Рос“ в Черно море, за да покажем взаимодействието със съюзниците

САЩ: Изпратихме ракетния миноносец „Рос“ в Черно море, за да покажем взаимодействието със съюзниците

Американският ракетен миноносец USS Ross e изпратен в акваторията на Черно море, за да проведе операция по укрепване на регионалната стабилност по море. Съответното изявление е публикувано в неделя на официалния уебсайт на Военноморските сили на САЩ, предава ТАСС

Освен това, присъствието на американския разрушител е предназначено да демонстрира засилена ангажираност на САЩ със съюзниците от НАТО.

„Ракетният разрушител USS Ross от типа „Арли Бърк“ започна международен транзит на север към Черно море на 23 февруари 2020 г., за да проведе операции по сигурността и да засили регионалната стабилност в морето, както и [да демонстрира] съвместно с нашите съюзници в НАТО и партньори в региона готовност и военноморски способности“, се казва в изявлението.

По-рано Националният център за управление на отбраната на Руската федерация информира, че Черноморският флот на Руската федерация наблюдава американския ракетен миноносец USS Ross, който e влязъл в Черно море.

Американските военни кораби периодично навлизат в Черно море, посочва руската агенция.

ТАСС припомня, че през декември миналата година същият разрушител влезе в югозападната част на Черно море и също беше ескортиран от сили на Черноморския флот.

През ноември руската фрегата „Адмирал Есен“ и малките ракетни кораби „Вишний Волочек“ и „Орехово-Зуево“ също придружаваха разрушителя „Портър“ на ВМС на САЩ, който влезе в южната част на Черно море.

източник: еpicenter.bg

Свързани новини 

28 май – Ден на природните паркове...
Кипърският кабинет одобри Източносредиземноморския газопровод
Отведоха на разпит зам.-министъра на екологията Красимир...